Zámek v Pardubicích čekají investice za 150 milionů korun

Renesanční zámek v Pardubicích čekají v příštích letech investice za 150 milionů korun. Ve dvou etapách kraj nechá opravit hospodářské části zámku, některé z nich jsou ve špatném stavu. Díky tomu na zámku nově vznikne 900 metrů čtverečních výstavních ploch. Řekla to vedoucí odboru kultury krajského úřadu Milada Valečková.

„Rekonstrukce se dotkne prakticky všech hospodářských objektů zámku. Přednostně se opravuje konírna, která je zdaleka v nejhorším stavu,“ řekla Valečková. V ideálním případě rekonstrukce potrvají do roku 2013. Peníze z ministerstva kultury a evropských fondů má Pardubický kraj jisté. Z takzvaných norských fondů bude žádat o 70 milionů korun, výzva se očekává na konci letošního roku. „Předpokládá se, že kulturní dědictví i tentokrát bude jednou z priorit,“ řekla Valečková. Na zámku sídlí muzeum i galerie. Kraj měl původně dostat od ministerstva kultury 177 milionů korun, kvůli škrtům ale dostal jen 20 milionů korun, za něž se opravil Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Kraj proto našel jiné zdroje, které umožní zpřístupnit zchátralé objekty, které jsou dosud zavřené. Rekonstruovat se bude budova číslo popisné čtyři, která stojí hned při vstupu do zámku. Vznikne tam pokladna, informační centrum a v patře kanceláře pro pracovníky muzea. Počítá se i s obnovou objektů číslo dva a tři. V objektu s číslem dvě vznikne kavárna a multifunkční sál pro výstavy, přednášky, případně pro potřeby kavárny.

„V tomto objektu jsme umísťovali velké a těžké exponáty, třeba letadla nebo auta. Jako náhradu dostaneme mnohem menší gotický sál, takže to pro mě moc dobrá zpráva není,“ řekla ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková. Krajská radní Jana Pernicová (ČSSD) považuje prostornější kavárnu s kapacitou až 120 míst za výhodu. Věří tomu, že se provozovatel kavárny s muzeem na provozu domluví. „Zámek navštěvuje hodně lidí, když přijedou dva autobusy, kavárna je pohodlně pojme,“ řekla radní. Z celkové částky 150 milionů korun se také počítá s obnovou zeleně na zámeckých valech. V budoucnu zámek představí dendrologickou studii, teď není ještě jasné, kolik stromů se bude muset vykácet. Investice zároveň zaplatí zpřístupnění kaple, kde by se mohly konat například svatby, a nově vznikne expozice historie města. Přibude navigační systém nebo se doplní mobiliář uvnitř zámku i okolo něj. Zámku ale stále bude chybět parkoviště. Kraj nevlastní v okolí památky žádné pozemky. V blízkosti ale díky regeneraci Tyršových sadů vznikne u zdymadla parkoviště, které by mohlo sloužit také návštěvníkům zámku, dodala Valečková. Navíc kraj bude muset vydat ještě 12 milionů korun, aby opravil budovy v Ohrazenicích, kam muzeum a galerie přesune depozitáře. Kraj ještě zvažuje zřídit konzervátorské pracoviště, ale na něj zatím nemá prostory, tudíž ani rozpočet.