Zámky ukážou panské Velikonoce

Jak slavilo panstvo na Opavsku Velikonoce, lidé uvidí na zámcích v Hradci nad Moravicí a Raduni.

Čerstvé vrbové větvičky, kočičky, mladé obilí a kraslice, ale také slavnostně prostřený velikonoční stůl a spousta zajímavostí o Velikonocích čekají o víkendu návštěvníky zámků na Opavsku. Velikonoční prohlídky tam odstartují novou návštěvnickou sezonu.
„Kromě jarně vyzdobeného zámku jsme v jídelně podle dobových předloh připravili slavnostní panskou tabuli,“ láká ke svátečním prohlídkám raduňská kastelánka Eva Kolářová.
Lidé se v Raduni od průvodců dozví, proč se Velikonoce slaví, jaké se dodržovaly zvyky i co se v který sváteční den na zámku jedlo a co o Velikonocích dělali zámečtí pánové.
Návštěvníky hradeckého zámku čeká speciální prohlídková trasa. „Ukážeme to nejlepší, co na zámku máme. Prohlídka povede nejkrásnějšími interiéry, které budou svátečně vyzdobené,“ přibližuje velikonoční program kastelán zámku v Hradci nad Moravicí Radomír Přibyla.
Kdo návštěvu spojí s pomlázkou a přijde na zámek do Hradce v pondělí, může se těšit i na malý velikonoční dárek.
Oba zámky se lidem otevřou letos poprvé a slavnostními prohlídkami zahájí novou sezonu. Návštěvníky čekají novinky. „Doplnili jsme interiéry. Třeba v dětském pokoji lidé nově najdou dva vzácné typy promenádních kočárků z konce 19. století a v pokoji komorné zase unikátní korzet,“ líčí kastelánka Kolářová.
Zámky budou v dubnu otevřené o víkendech, v květnu pak denně kromě pondělí.