Zastávka ušetří lidem kroky

U hradecké mateřské školky na Hvězdárně vyroste nová zastávka MHD. Cesta autobusu se tak prodlouží o pět minut. Zřejmě tam ale nebudou zajíždět všechny spoje. Mohou je vybrat i čtenáři Sedmičky.

Dosud museli lidé na jindřichohradeckém sídlišti Hvězdárna vystupovat z městského autobusu už na točně, hned u prvních panelových domů nejblíže k centru. Nyní se dočkají nové zastávky.
Ta začne od ledna fungovat mezi mateřinkou a Penny marketem. Redaktorky Sedmičky se přesvědčily, že z točny ke školce jsou to více než čtyři minuty rychlejší chůze.
„Jezdím sice málo, ale občas bych to využila k nákupu,“ řekla Jana Zelená, která čekala na autobus na Masarykově náměstí. Kromě nakupujících má změna vyjít vstříc hlavně rodičům, kteří povezou děti do nové školky, a také obyvatelům řadovek a domků za sídlištěm.

Jízdní řád zatím chybí

I když na Hvězdárnu zajíždějí čtyři linky z pěti, není zatím jisté, jestli ke školce zamíří všechny. „Je to v jednání. Požádali jsme ČSAD, aby vytipovala spoje a časy, kdy jezdí nejvíc lidí,“ naznačil vedoucí odboru dopravy městského úřadu Zbyněk Heřman. Dodal, že bude složité zastávku do jízdního řádu začlenit tak, aby na sebe spoje navazovali. „Budeme rádi, když se nám lidé ozvou, které spoje by u školky měly stavět. Všechny návrhy ale musí vycházet ze současného jízdního řádu. Budeme se ale snažit vyjít cestujícím vstříc,“ uvedl Heřman.
Protože je školka bezbariérová a učit se v ní budou mimo jiné i děti s handicapem, přizpůsobí se jim i autobusy MHD. Jezdit by sem měly hlavně ty nízkopodlažní. „Bude záležet na vedení města, které spoje si od nás objedná,“ řekl vedoucí autobusové přepravy ČSAD Jiří Krupička.

Pět minut navíc

Ne všichni novou zastávku vítají. Každá zajížďka zdrží cestu městské linky o pět minut. Kdo by chtěl jet trojkou z Masarykova náměstí k Bille, seděl by v autobuse místo devatenácti již čtyřiadvacet minut. Svižnější cesta pěšky ale trvá podle testu Sedmičky o tři minuty méně. Jízda jedničkou by i se zastavením navíc vyšla časově zhruba stejně jako procházka. „Prostě s těmi minutami navíc budu počítat, samozřejmě si ale raději vyberu čtyřku, která jede přímo,“ dodala Hana Vokatá, která pravidelně jezdí z centra na sídliště Vajgar.