Zátah na hospody začne v únoru

Tak rozsáhlou kontrolní akci ještě hospodští na Přerovsku nezažili. Sedmička zjistila, na co si mají dávat pozor.

Za pár dnů začne na Přerovsku největší kontrolní akce, která prověří poctivost hospodských. Policisté, strážníci, hasiči, a dokonce i úředníci se už chystají na velké výpravy po hospodách, restauracích i barech. Půjdou napříč celým regionem – od Kojetína až po Hranice.

A kontrolovat budou všechno. Od správné míry přes občanské průkazy hostů až po únikové východy. „Hlavně se ale zaměříme na to, jestli obsluha neprodává alkohol a cigarety mladistvým,“ říká přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Proč vaše dítě pije pivo?

Do terénu se poprvé vydají i kurátoři pro mládež, kteří budou na místě řešit nezletilé opilce. Od nich si pak vezmou telefon na rodiče a klidně i ve dvě ráno je vytáhnou z postele, aby si pro své dítě přišli.
„Nechceme rodiče ztrapňovat, ale dát jim vědět, že jejich nezletilé dítě někde popíjí a třeba i pozdě večer. Pak si je pozveme k pohovoru,“ uvádí kurátorka pro mládež Veronika Zaoralová, která se únorového zátahu zúčastní. Podle ní je třeba, aby zaměstnanci barů ctili zákon a mladíkům či slečnám pod osmnáct let nenalili. Pití alkoholu u dětí a mladistvých se totiž poslední dobou rozmáhá – na přerovské sociálce měsíčně skončí okolo deseti dětí, které mají problémy kvůli experimentům s alkoholem. Ročně je to sto dvacet dětí – tedy celé čtyři školní třídy.

„Je zarážející, že třeba rodiče třináctiletých dětí netuší, kde je v noci jejich syn či dcera. Často pak slyšíme, že si mysleli, že spí u kamaráda. Když zjistí, že se jejich dítě bavilo nad ránem v baru u skleničky, tak se diví,“ podotýká Zaoralová.

Podnikatel Peter Chantúr má v Přerově čtyři restaurace – Městský dům, U Slunce, Strojař a Tavernu. Zaměstnává padesát pracovníků a v jeho podnicích může najednou pobývat čtyři sta padesát lidí. V pohostinství pracuje skoro čtyřicet let, z toho dvacet let podniká. Žádné kontroly ho prý už nezaskočí.

„Zrovna před pár dny jsme tu měli na kontrole hasiče. Žádné porušení předpisů nám nezjistili,“ pochvaluje si Chantúr. Problémy neměl ani v minulosti s inspektory, kteří sledovali, jestli barmani nenalévají alkohol mladistvým. „Všichni moji zaměstnanci jsou seznámeni s tím, jak postupovat při podezření, že je host nezletilý. Kdyby někdo udělal chybu a nalil mladistvému, šel by domů s menší výplatou,“ zdůrazňuje Chantúr.

I když o letošní chystané razii policistů, kurátorů, hasičů a lidí z České obchodní inspekce nevěděl, neobává se jí. „Samozřejmě, že ještě všechno důkladně zkontrolujeme, ale myslím, že máme všechno v pořádku. Nechybí nám povinné nápisy, máme i označení únikových východů,“ říká. Zároveň podotýká, že mu podobné „šťáry“ v restauracích nejsou úplně proti srsti – chápe jejich nutnost jako prevenci proti nepoctivým hospodským.

Stejně jako jiní námi oslovení lidé podnikající v gastronomii se ale domnívá, že by kontroloři měli hosty seznámit s tím, že se razie netýká jen konkrétního podniku. „Nikdo z nás nechce, aby zákazníci nabyli pocit, že máme nějaký problém. Proto si myslím, že je lepší, když inspektoři hostům řeknou, že jde o kontrolu všech restaurací,“ vysvětluje přerovský restauratér.