Žehná autům i motorkám, prý to funguje

Kdyby někdo přiletěl do Kunčiček letadlem, žádný problém. Bude požehnáno také.

Věřící v ostravských Kunčičkách se těší zatím jen málokde vídané službě. Vždy v červenci, na svátek Svatého Kryštofa, jsou sezváni k místnímu kostelu i se svými dopravními prostředky. Kněz Darek Sputo je požehná, a lidé se tak na cestách mohou cítit jistěji. Svatý Kryštof je odpradávna patronem pocestných.
Lidé v Kunčičkách jsou přesvědčeni, že požehnání funguje. „Necháváme každoročně požehnat Tatru i Avii,“ říká místní hasič Bohumil Jajcaj, který si nechává knězem požehnat kromě těch hasičských i své osobní auto. „Mám auto posvěceno už druhým rokem a funguje to. Nic se mi nestalo,“ konstatuje. Jeho syn Martin přistavuje ke kostelu v Kunčičkách i auta své autoškoly. „Už rok máme auta celá, není na nich ani škrábanec, něco na tom určitě bude,“ usmívá se Martin Jajcaj na zahradě místní fary.
První byl Vratimov
Svatý Kryštof byl podle legendy vzrostlým a silným mužem, žil na území dnešního Turecka na přelomu druhého a třetího století. Poutníkům pomáhal tak, že je přenášel přes hlubokou řeku. Jak říká kněz Darek Sputo, v Polsku i na Slovensku patří žehnání dopravních prostředků k poměrně běžné záležitosti. Na Ostravsku začal s tímto zvykem vratimovský kněz Adrian Vykrent. „Řekl jsem si, že to zkusím i ve své farnosti. Letos jsme žehnal už druhým rokem. K mé velké radosti se mi lidé svěřují, že požehnání opravdu zabírá. Jak neměli za celý rok jedinou nehodu a nedostali pokutu,“ říká kněz spokojeně. Sputo slibuje, že požehná jakýkoli dopravní prostředek. Od koloběžky klidně až po loď nebo letadlo, pokud je někdo do Kunčiček k místnímu kostelu přepraví. „Loni jsem tak žehnal i tramvaj, která před kostelem jezdí. Lidé, kteří v ní seděli, napřed vůbec nechápali, co to vlastně dělám a proč mají na oknech vodu. Ale pak to myslím pochopili. Byla to sranda,“ směje se kněz.
Pojede se lépe
Se svým černým kolem přijel před kostel o minulé neděli, kdy bylo žehnání na programu, i David Kurdziel. „Vlastně to ani nebylo žádné rozhodnutí. Když se dnes žehná dopravním prostředkům, přijel jsem na kole. Minulý rok jsem tady nebyl, takže kolo bude požehnáno poprvé. Myslím si, že si mi pojede výrazně lépe,“ drží své kolo Kurdziel, zatímco Darek Sputa na něj kropí svěcenou vodu. Jediným kdo měl dopravní nehodu s požehnaným autem, byl muž, který bydlí v sousedství fary v Kunčičkách. „Auto šlo do šrotu, ale tomu muži se nic nastalo. Ti, co nehody byli, pak mluvili o velikém štěstí, když živého a zdravého muže viděli z rozmláceného auta vycházet,“ líčí kněz. Zvěst o tom, že v Kunčičkách se vždy v druhé půli července žehná všem dopravním prostředkům, se rychle roznáší. „Lidé si to mezi sebou řeknou. Své auto si už přijeli nechat požehnat kluci na motorkách stejně jako městští policisté,“ těší kněze, který slouží v místní farnosti třetím rokem.