Ženy budou mít od prosince životní pojištění až o 80% dražší

Od 21. prosince budou muset ženy platit za životní pojištění stejně jako muži. V některých případech se zdraží pojistka pro ženy až o 80 procent. Zohledňovat rozdílnost v rizikovosti mezi muži a ženami při uzavírání pojistek uložil pojišťovnám Evropský soudní dvůr. Informovala o tom ČSOB Pojišťovna

„Například pětačtyřicetiletá žena za klasickou pojistku pro případ smrti a následky úrazu a invalidity s cílovou částkou jeden milion korun zaplatí místo nynějších zhruba 1200 korun měsíčně téměř 2200 Kč,“ uvedl ředitel produktů životního pojištění ČSOB Pojišťovny Vladimír Dvořák s tím, že se zatím jedná o předběžné výpočty. Muži by mohli naopak na sbližování sazeb mírně ušetřit. „Ženy platily dosud méně proto, že se v průměru dožívají vyššího věku než muži a jsou pro pojišťovny méně rizikové,“ dodává.

Zdražení životního pojištění pro ženy se bude týkat jen nových pojistek, které se uzavřou po 21. prosinci. Ženy, které budou chtít v budoucnu u staré pojistky zvýšit cílovou částku, musí už také počítat se zvýšením ceny. „Podmínkou udržení současné výhodnější pojistky je, že klientka nebude chtít na smlouvě nic měnit,“ vysvětluje Dvořák.

Rozdíly ve výši pojistného mezi muži a ženami se měly podle unijní směrnice odstranit nejpozději do konce roku 2007. Pojišťovny však získaly výjimku, která podle rozhodnutí evropského soudního dvora končí právě letos v prosinci.