Zlín chystá rekonstrukce centra města

Město Zlín plánuje rekonstrukce centra města, na něž do poloviny roku 2013 může čerpat až 120 milionů korun z evropských fondů. Takzvaný Gahurův prospekt zahrnuje předprostor Kulturního a univerzitního centra, podchod na náměstí Práce a park Komenského.

Gahurův prospekt by se měl revitalizovat podle návrhu, který zaslali Jitka Ressová, Hana Maršíková, Jan Pavézka ve spolupráci s Martinem Veleckým. Odborná komise vybírala z 24 návrhů. Soutěž o rekonstrukci podchodu na náměstí Práce vyhrál návrh Pavla Chládka ze Zlína, jenž spolupracoval s Jaroslavem Hoškem. V případě tohoto prostoru se sešlo 23 návrhů. Nejméně návrhů, celkem 13, přišlo na modernizaci parku Komenského. Odborná komise vybrala návrh Václava Babky, Pavla Mudříka, Lucie Radilové a Zdeňka Sendlera. Spoluautory byli Eva Šopíková, Marian Lanc a Michaela Čechová.

Všechny návrhy, které posuzovaly hodnoticí komise při vyhlášení architektonických soutěží, budou vystaveny ve zlínské Alternativě od 1. srpna do 8. září. Přišlo celkem 60 návrhů. „Do Alternativy jsme pro zajímavost umístili také návrh architektky Evy Jiřičné, byť nebyl soutěžní. Mnohdy se ale soutěžní návrhy srovnávají s návrhem, který byl zadán politickou reprezentací před námi,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Štauderová.