Zloděj uradl bronzovou sochu ze sousoší v Lidicích

Kladenská policie pátrá po zloději, který z pietního území v Lidicích ukradl zhruba metr vysokou bronzovou sochu ze sousoší znázorňujícího 82 lidických dětí, které zemřely v koncentračním táboře v Polsku.

Hodnota ukradené sochy podle policie dosahuje zhruba 220 tisíc korun. Jejího zmizení si podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla v pátek 19. listopadu všimla jedna z průvodkyň. „Na místě máme kamery, ale nejsou uzpůsobené pro noční vidění. Po každém narušení, které zaznamenají speciální závory, na místo vyjíždí také bezpečnostní agentura,“ říká Červencl.

Napadají ho dva důvody, proč si zloděj sochu vyhlédl. „Buď to byl sběrač kovů. Podle odborníků šla cenu bronzu za posledních deset let asi třikrát nahoru. Nebo to byla krádež na objednávku. Jako obyčejný vandalismus bych to neviděl. Zatím jsme posílili bezpečnostní opatření alespoň zostřením ostrahy,“ doplňuje Červencl s tím, že žádný podobný případ se na lidickém pietním místě ještě nikdy nestal.

Policie případ vyšetřuje jako podezření z krádeže. „Více informací k tomu zatím nemáme. Šetření je v začátku,“ připomíná Jana Šteinerová z kladenské policie.

Sousoší znázorňuje 82 lidických dětí, které zemřely v červenci 1942 v polském Chelmnu. Autorkou je sochařka Marie Uchytilová, která na něm spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních třicet soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.