Zmešká "Evropu", chce do Londýna

Při bruslení na inlinech plavec Tomáš Fučík spadl a kvůli tomu teď zmešká mistrovství Evropy v krátkém bazénu.

Pomalu měl ladit formu na prosincový evropský šampionát v polském Štětíně, jenže místo toho musel před pár dny podstoupit operaci ramene. Jihlavský plavec Tomáš Fučík se teď do bazénu hned tak nepodívá.
Jeho zdravotní problémy začaly už v létě, kdy spadl při bruslení na in-linech. „Zhruba čtyři měsíce mě pak pobolívalo rameno, chodil jsem na různé fyzioterapie, ale moc to nepomáhalo. Začal jsem si myslet, že je to normální a přejde to, když ho chvilku nebudu namáhat,“ popsal český reprezentant.

Pomohla magnetická rezonance

Navíc podobné rady slyšel také od lékařů, ovšem problémy nepřestávaly.
„Ona to nebyla nějaká extrémní bolest. Řekl bych, že jsem mohl normálně plavat tak na pětadevadesát procent,“ vzpomíná šestadvacetiletý plavec na své zdravotní potíže.
Jenže když se pořád nic neměnilo, domluvil mu trenér vyšetření na magnetické rezonanci. „Ta odhalila, že je tam takový problém, který odstraní jen operace,“ dodal Fučík.
Verdikt lékaře rázem utnul myšlenky na mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které začne 8. prosince v Polsku.
„Jestli se zlobím na doktory, že na to nepřišli dřív? Vůbec ne, byla to spíš moje chyba, měl jsem celou věc iniciovat dřív. Myslel jsem si ale, že to přejde,“ vysvětlil Fučík.
Nedávný chirurgický zákrok může ovšem ohrozit také jeho cestu na olympijské hry, které bude příští rok hostit Londýn. „Tím, že nepojede na Evropu, vlastně vypadne z kategorie reprezentantů, kteří zas až tak přísně plnit různé limity nemusejí. Bude to mít opravdu hodně těžké,“ míní trenér jihlavských plavců Petr Ryška.

Umí se připravit na rozhodující závod

Fučík se však těžkých výzev nebojí. „Pro mě je to obrovská motivace. Co bych to byl za sportovce, kdyby mě nezajímala olympiáda. A tohle bude moje možná poslední šance, jak se na ni dostat,“ přemítal plavec. Ví, že o splnění limitu může bojovat až v květnu na mistrovství Evropy v Antverpách. Jinými slovy, skoro na poslední chvíli.
„Ale nemám strach, umím se připravit na jeden konkrétní závod. Jenom doufám, že budu moct začít s přípravou třeba už na konci prosince, nebo aspoň začátkem ledna,“ věří Fučík.
Do té doby se bude chodit na bazén jenom dívat. Jako například na blížící se tradiční mezinárodní plavecké závody Axis Cup, které hostí začátkem listopadu Jihlava.
„Pokud budu moct, určitě přijedu, slíbil jsem to trenérovi. Zajímá mě, jaké výkony tam budou padat,“ uvedl Fučík.