Znojmo byl omyl, tvrdí gólman

Lukáš Sáblík chytal letos ve třech soutěžích. Nakonec se vrátil tam, odkud v létě odešel, do Karlových Varů.

Sbalené tašky připravené k dalšímu rychlému přesunu. S trochou nadsázky lze tak popsat letošní sezonu z pohledu hokejového gólmana Lukáše Sáblíka. Pětatřicetiletý rodák z Jihlavy si v jednom soutěžním ročníku vyzkoušel hned tři různé soutěže.

V srpnu ho nejprve zlákalo Znojmo, které dalo sbohem české první lize a stalo se součásti rodiny rakouské EBEL ligy. Jenže už za pár týdnů bylo zřejmé, že šlo ze strany Sáblíka o velký omyl.

„Jo, přesně takhle bych to taky pojmenoval. Horší rozhodnutí jsem v kariéře ještě neudělal. Kdybych uměl předvídat, nikdy bych do Znojma nešel. Víc už to snad ani rozebírat nechci. Jsem prostě rád, že jsem odtud vypadl,“ říká Sáblík.

Orly vyměnil za Zvolen

Na jih Moravy odešel po nabídce od hrajícího sportovního manažera Orlů Radka Hamana.

„Jednání s ním bylo naprosto fér. Bohužel pak mi přišlo, že se Radek časem dostal na vedlejší kolej a rozhodovali jiní. Nedostal jsem skoro šanci, hodnotili mě jen podle toho, jak chytám na tréninku. A nakonec i na ten mi zakázali jezdit,“ divil se bývalý brankář Dukly Jihlava. „Ale opravdu už to nechci hodnotit. Jen jsem si o určitých lidech udělal obrázek. Život jde dál,“ odmítl další konverzaci na téma Znojmo.

Po rakouské EBEL lize si vyzkoušel nejvyšší slovenskou soutěž ve Zvolenu. Ani tam ale nakonec nezakotvil úplně. „Smlouvu jsem s nimi uzavřel až do konce sezony, jenže pak se ozvaly Karlovy Vary a já jim kývnul,“ popisuje Sáblík, jak se dostal na svoji třetí štaci v této sezoně.

Nebýt Západočechů, na Slovensku by nejspíš zůstal. I když i tam nebylo s jeho angažmá všechno v pořádku. „Tentokrát ale ne ze strany managamentu či trenérů, ti se mnou byli spokojeni. Ale tam je to trošku těžší v tom, že jsou určité tlaky od sponzorů. Proto jsem byl rád, že se ozvali z Varů, odešel jsem dobrovolně,“ dodal gólman.

Zřejmě i proto, že zamířil do místa, které dobře zná, vždyť s Energií získal i mistrovský titul. Na svoji strastiplnou „cestovatelskou dráhu“ po nejrůznějších soutěžích se totiž vydal právě po letním odchodu z Karlových Varů.

„Po loňské sezoně už se mnou moc nepočítali, proto jsem odešel. Jenže pak se u nich objevili nějaké problémy se zraněními a v lednu přišla nabídka, abych se vrátil. Tak jsem řekl ano, protože to tam dobře znám. A doufám, že už všechno poběží bez komplikací,“ věří Sáblík.

Příští rok možná domů

Třetí stěhování během pár měsíců? Žádná sláva. Přesto ale jeden ze členů rodiny přesun nazpátek do Karlových Varů uvítal s nadšením. Brankářova dcera Karolína totiž loni jen hodně nerada opouštěla svoje kamarády. „Je pravda, že měla velkou radost, že se do Varů vracíme. Těšila se,“ usmívá se Sáblík.

Zatím ovšem není jasné, jak dlouho na západě Čech zůstane. Určitě do konce letošní sezony. Jenže co potom? „Uvidíme. Teď každopádně žádná jednání neprobíhají. Je brzy,“ tvrdí gólman.

Nakonec nevyloučil, že by se vrátil do mateřské Dukly Jihlava. „Ano, i to je jedna z možností. Už loni jsem s vedením klubu jednal, ale ještě jsem si chtěl taky vyzkoušet nějaké angažmá v zahraničí. Po letošku jsem však hodně věcí přehodnotil, dodělal jsem si trenérskou školu a uvidíme, co bude dál,“ odmítl spekulovat Sáblík.