Znojmo zvýší do pěti let nájemné na trojnásobek

Nájemníci obecních bytů ve Znojmě by do pěti let měli platit přibližně trojnásobné nájemné. Zatímco dnes činí průměrná činže za metr čtvereční v obecním bytě 22 korun za měsíc, za zhruba pět let by měla dosáhnout bezmála 70 korun. Řekl to místostarosta Jan Grois (ČSSD). Důvodem změny je podle něj to, že regulované nájemné město v minulosti nezvyšovalo. Zůstává tak daleko za tržním nájemným.

Grois zdůraznil, že nájemné se bude zvyšovat postupně. Změna se prý dotkne několika stovek domácností. Při ceně 22 korun za metr čtvereční zaplatí dnes ve Znojmě nájemník středně velkého bytu o velikosti 68 metrů čtverečních měsíčně 1 496 korun. Po deregulaci by to mělo být 4 624 korun. Tržní nájemné v aktuální realitní nabídce začíná zhruba na 6 tisících korunách. Zvyšování činží souvisí i s dalším chystaným krokem znojemské radnice, a to privatizací bytového fondu. Radní rozhodli, že byty se budou prodávat jednotlivě, ne po celých domech, jako se to obvykle děje v jiných městech. Radnice prodej svěří realitní agentuře, kterou chce vybrat ve výběrovém řízení.

„Lidé si budou moci spočítat, jestli se jim vyplatí platit zvýšené nájemné, nebo si byt koupit,“ uvedl Grois. Podle místostarosty Pavla Balíka (KDU-ČSL) by se prodej bytů měl uskutečnit v příštích měsících. Nejdřív se mají prodávat prázdné byty, a to zájemcům, kteří nabídnou tržní cenu. Naopak nájemníci si budou moci koupit byt se slevou. Realitní kancelář nechá udělat znalecký posudek bytu a výsledná cena se vynásobí koeficientem 0,4. Lidé tak byt získají ani ne za polovinu jeho tržní ceny. Radní podle Balíka zvolili externí formu prodeje, protože kdyby byty měla prodávat radnice, musela by přijmout nové úředníky a ti by nejdřív museli absolvovat potřebná školení. Naopak realitní firmy prý zaškolené zaměstnance mají. Jak se služby realitní firmě budou platit, zda z rozpočtu města, nebo si firma ke každému prodanému bytu naúčtuje provizi, se podle Balíka dolaďuje.