Zuřiví opilci nocují mezi zraněnými

Úředníci chtějí zřídit v Liberci záchytku. Opilci zatím leží na pokojích se zraněnými lidmi a ponižují je i lékaře.

Sanita přivezla do liberecké nemocnice namol opilého dvacetiletého mladíka. Lékaři zjišťují, jestli není vážně zraněný. Přitom krotí hlučnou skupinu, která muže doprovází, až nakonec přivolají na pomoc městskou policii.
Mladík po vyšetření putuje na oddělení, protože není jisté, jestli nemá skrytý vážný úraz. Noc tráví na pokoji vedle pacientů po těžkých nehodách a zpestřuje jim a presonálu čas zvracením, křikem, nadávkami, ale třeba i rozbíjením vybavení. Jen co ráno vystřízliví, s nadávkami opouští nemocnici.
Takové víkendy zažívají zdravotníci na ambulanci v nemocnici v Liberci každý týden. Ve městě chybí záchytka, a tak opilci dostávají stejnou péči jako nemocní nebo zranění. Za jedinou noc tu personál řeší i deset takových případů.

Opilci stojí tisíce

„Víkendy jsou plné lidí, kteří se chovají agresivně, v těžké opilosti je přijmeme na pozorování, sestry se o ně celou noc starají a oni ráno všem sprostě vynadají a odejdou. Pro zdravotníky je to ponižující. A neúnosné. Pomohlo by, kdyby fungovala záchytka a lidé méně pili alkohol,“ říká přednosta traumatologicko - ortopedického centra Richard Lukáš. Lékaři a sestry se dostávají do bezvýchodných situací, když podnapilý pacient z nemocnice uteče a nepodepíše revers.
„Kdyby se mu něco po cestě stalo, zodpovídáme za to my. Můžeme skončit popotahováním u soudu,“ tvrdí staniční sestra chirurgické ambulance Marcela Trojanová.
Nemocnice navíc přichází o statisíce korun, které třetina opilých pacientů nezaplatí. Buď nejsou pojištění, nebo třeba utečou. Přitom pobyt pacienta na standardním oddělení stojí za noc 3400 korun a opilci, kteří jsou třeba v bezvědomí a musí mít zvláštní péči, přijdou za noc na patnáct tisíc korun. Mají servis jako na jednotce intenzivní péče. K tomu je potřeba ještě připočítat ošetření na ambulanci, které se pohybuje od pěti set do 1100 korun.
O zřízení záchytky už uvažují úředníci. „Sloužila by Liberci a blízkému okolí, eventuálně Turnovsku a Jablonecku. Jinde by zůstal stejný systém jako teď, pokud by neexistovala dohoda s policií, že bude opilé vozit do Liberce. Teprve ale řešíme, jak systém nastavit,“ podotýká vedoucí odboru zdravotnictví Libereckého kraje Alena Riegerová.
Kraj zatím na provoz ambulancí ročně přispívá pěti miliony korun.

Rozhovor:

Nechtěná dobrodružství zažívají každý víkend sestry a lékaři na ambulanci liberecké nemocnice. Ve službě si musí poradit nejen s běžnými pacienty, ale i opilými, kterých jim za noc přivezou i deset. Pomoc ochranky nebo policie je často nutná. Podroušení pacienti totiž zdravotníky hrubě uráží, ale i drsně napadají.
Zkušenosti s tím má i Marcela Trojanová, staniční sestra chirurgické ambulance traumatologicko - ortopedického centra.

Máte kvůli útokům při víkendových službách obavy o své zdraví?

Ano. Ochranku nebo městskou policii voláme na pomoc často. Pomáhá nám i bezpečnostní tlačítko, které po zmáčknutí zalarmuje zvláštní policejní jednotku, která ihned přijede. Ale rádi bychom, kdyby v nejkritičtější dny byli třeba strážníci na ambulanci stále.

Jaký je typický opilý pacient?

Většinou jde o člověka, kterého našli ležet někde na ulici strážníci. Hodně jsou to cizinci a také lidé v produktivním věku. Dostávají se k nám i silně opilí dvacetiletí z diskoték a ti, kterým ještě není osmnáct. Od půlnoci do rána téměř neošetřujeme běžné pacienty, jenom ty pod vlivem alkoholu.

Znáte praxi. Jaké vidíte řešení?

Pomohla by záchytka. Víc péče bychom mohli směřovat ke skutečně nemocným nebo zraněným pacientům. Opilci by nezabírali místa na odděleních. S blížící se zimou, kdy přibudou úrazy z lyží, budeme bojovat za každé volné místo.