Zvolte Kulturní událost roku 2009 v Klatovech a vyhrajte vstupenky!

Pravidelná divadelní představení, koncerty nejrůznějších žánrů, výstavy a festivaly – takový je kulturní portrét Klatov. Která akce uplynulého roku ale byla vůbec nejlepší?

Sedmička vyhlašuje anketu, v níž se mohou návštěvníci kulturních akcí vyjádřit k jejich kvalitě a přitažlivosti. Do finálových bojů o hlasy postoupilo sedm podniků.

Anketa uzavřena

Jeden svět poprvé

Do Klatov v loňském roce poprvé zavítal festival věnovaný filmům o lidských právech, Jeden svět. Ten je největším lidskoprávním filmovým festivalem v Evropě a jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí u nás. Každoročně promítá kolem sto dvaceti filmů z celého světa. Loňský ročník připomněl dvacáté výročí pádu železné opony. Ale zdaleka nejen to. Stejně jako v předchozích letech nabídl i dopolední projekce filmů pro školy. Děti tak mohly vidět třeba dokument Mame Ngor – kluk ze skládky, který upozorňuje na zoufalou situaci mnoha afrických dětí.

Start Point 2009

Tradiční akce Galerie Klatovy / Klenová opět nabídla pozoruhodné a kvalitní práce mladých autorů. V uplynulém roce se její organizátoři rozhodli rozhlédnout se už po celé Evropě. A tak o prestižní ocenění bojovali studenti patnácti uměleckých škol. „Ideálním cílovým stavem by samozřejmě bylo, kdyby se projekt otevřel pro všechny evropské výtvarné školy a stala se z něj přehlídka celoevropského charakteru,“ říká kurátor výstavy Marcel Fišer.

Cenu loni získala Ana Strika z Hochschule für Gestaltung und Kunst Curych. Při výstavě v Curychu vystavila fascinující, šest metrů vysokou instalaci, jejímž základem byl papír s prostříhanou „kresbou“, v temném prostoru ostře nasvícený, takže důležitou roli zde sehrál i světelný obraz vzadu za papírem. Důležitou součástí této práce byl zvukový doprovod, který se ozýval paralelně z několika přehrávačů. „Instalaci tohoto formátu nešlo přenést. Autorka tedy speciálně pro Klenovou vytvořila horizontální verzi, kterou prezentovala v jedné z klenutých místností hradu,“ říká Marcel Fišer.

Dechovka s golfem na CD

Německá dechovka s prvky anglického golfu – tak sama sebe charakterizuje kapela BT´n´J, která navíc tvrdí, že se skládá z chorvatských playboyů. Ve skutečnosti jde o skupinu z Klatov, která hraje skáčko. A hlavně nebere nic, zejména pak sebe sama, moc vážně. Koncem roku tahle partička vydala cédéčko „Myslivci co chceš“. Na něm nekompromisně hrne do uší posluchačů jak své osvědčené pecky, tak i kousky zcela nové. Především pak velmi slibné a kvalitní. BT´n´J mají prostě našlápnuto ke skvělé kariéře.

Festival duchovní hudby

Nesoutěžní setkání pěveckých sborů, instrumentálních souborů a přátel sborového zpěvu převážně z České republiky a Německa, ale i dalších evropských zemí nabídlo opět řadu špičkových hudebních zážitků v kostelích a kostelíčcích šumavského příhraničí. Festivalový program nabízí posluchačům duchovní skladby od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení. V posledních ročnících se pořadatelé také snaží zařadit do programu skladby světské, duchovně inspirované.

Vyvrcholením festivalu byl závěrečný slavnostní koncert v kostele Narození Panny Marie v Klatovech, kde zaznělo jedno z vrcholných děl rakouského romantického hudebního skladatele Antona Brucknera, Missa Nr.2 in e-moll pro osmihlasý sbor a dechový orchestr, a to v podání velkého festivalového sboru. Evropský festival duchovní hudby je jedinečný svou délkou konání, počtem vystupujících souborů i lokalit, kde se koncerty konají. Bez ohledu na jazykové bariéry i vzdálenost, kterou musejí mnohé sbory překonat, se tu všichni dokážou spojit a plnit kostely nezapomenutelnou atmosférou.

Výstava Stanislava Judla

Klatovská galerie představila Stanislava Judla, výtvarníka původem z Plzně a jižního Plzeňska. „Jeho výtvarná aktivita představovala důležitou součást alternativní výtvarné scény osmdesátých let, kdy patřil k absolutní špičce českého umění. V únoru 1989 spáchal sebevraždu a polistopadové změny překryly jeho dílo mlčením,“ představuje ho Marcel Fišer. Výstavu, která se uskutečnila v první polovině loňského roku, doprovodilo vydání velmi kvalitní monografie, která definitivně navrací Stanislava Judla do českého umění.

Kniha o demolici

Sochař Václav Fiala vydal svou druhou knihu. Jmenuje se Co nám zbořili a zabývá se kauzou bývalé továrny Škodovka, kterou nechala společnost InterCora zbourat a namísto ní postavit nákupní centrum s názvem Škodovka. „V knize popisuji celou kauzu Škodovky v období před dvěma lety, kdy se rozhodlo o bourání Škodovky. Jsou tam dopisy od lidí, nejen z Klatov, které odsuzují zbourání bývalé Schifauerovy továrny, včetně názorů odborníků na tuto kauzu. Nechybí tu ani historie Schifauerovy továrny, včetně dobových fotografií. Ve druhé části knihy je rozhovor s posledním potomkem rodu, Richardem Schifauerem. A samozřejmě také fotografie z bourání dnes už bývalé Škodovky,“ říká o knize její autor. Do knihy přispěli svými texty Jiří Štancl, Richard Biegel či památkář Pavel Domanický z Plzně.;

Jezuitské Klatovy

Třetí ročník Barokních jezuitských Klatov nabídl hudební program, přednášky, mši i představení nové podoby klatovských katakomb. Mezi hosty akce byl i sekretář generálního představeného jezuitského řádu se zodpovědností za vzdělání Thomas E. Roach. Hudební část akce se zaměřila na latinské figurální skladby Václava Adama Michny z Otradovic. „Tématem byla jezuitská výuka na gymnáziu a Michna byl s jezuitským gymnaziálním i akademickým prostředím v dlouhodobém a intenzivním styku,“ vysvětluje hudební dramaturg Vít Aschenbrenner.