Zvolte kulturní událost roku

Zvolte kulturní událost roku

Sedmička nominovala sedm kulturních událostí za rok 2010 v Klatovech. Čtenáři rozhodnou o té největší.

Uzávěrka je 13. února

Co mají společného koncert České filharmonie, výstava Vyberte Kulturní událost roku 2010, Sport Foto 2010, druhý díl knihy o historii klatovských ulic od Ivana Rubáše a renesanční dvorek v atriu klatovské radnice? Všechny spojuje místo děje: Klatovy. Dále rok, kdy se staly: 2010. A ještě jeden prvek: ať už jde o první koncert, nebo druhou výstavu či druhý díl knihy, pokaždé zaujaly klatovskou veřejnost. A v mnohých zanechaly jedinečný kulturní zážitek. Sedmička vybrala sedm událostí, které vloni zahýbaly kulturním děním v Klatovech. A je na čtenářích, aby vybrali z jejich pohledu tu nejzajímavější.

Kniha, koncerty, výstava

„Pokračujeme v něčem, co nás baví. Já mám rád historii, Pepík rád maluje. Mám pocit, že když něco z historie vím, je třeba se rozdělit s ostatními. Rád jim informace předám. Proto druhý díl knihy a já jsem rád, že se opět povedl,“ říká Ivan Rubáš. Muž z Klatov, který je autorem už druhého dílu knihy o regionální historii Klatovy kdysi a dnes. První díl vyšel v roce 2008. Historii jednotlivých ulic ve městě včetně různých zákoutí doplnil svými ilustracemi Josef Protiva. Rovněž klatovský výtvarník. A nechybějí ani dobové fotografie. Druhý díl je pokračováním. Protože ne všechno se do prvního vešlo. Loňský rok byl úspěšný i pro klatovskou thrashmetalovou formaci Asmodeus. Jejich debut Prosincová noc blíže neurčeného roku vyšla v září po osmnácti letech znovu na gramofonové desce.

„Mám z toho příjemný pocit. Měli jsme desku slíbenou už v roce 1992 firmou Monitor, pak ale z toho vzešlo cédéčko. Původní návrh obalu se ztratil, a tak jsme ho museli nechat překreslit. Deskou jsme potěšili všechny jejich sběratele a samozřejmě nejvíc ty, kteří mají doma gramofon,“ říká kytarista a zpěvák Asmodea Miloš Bešta. Má radost i z toho, že se malé vydavatelství v Sušici, Magick Disk Musick, do tak odvážného projektu pustilo. Je to prý i splnění jejich snu. Mezi kulturní události zařadila Sedmička také červnové vystoupení České filharmonie. Více než sto let fungující přední český orchestr zavítal do Klatov poprvé. Pod vedením Leoše Svárovského potěšili publikum Pohádkou Josefa Suka a Dvořákovou Novosvětskou. V roli koncertního mistra se navíc představil klatovský rodák, houslista Miroslav Vilímec.

„Na dramaturgii pořadu se klatovští pořadatelé spolupodíleli. Vybrali jsme orchestrální skladbu Sukovu Pohádku, ve které jsem hrál houslové sólo, které často hrával Josef Suk,“ ohlédl se za vystoupením Vilímec. Koncert v klatovském kostele byl dárkem k loňského sedmistému padesátému výročí založení města. Zajímavým počinem trvalé hodnoty je i otevření renesančního dvorku v atriu klatovské radnice. Jeho podobu navrhl místní sochař Václav Fiala. Nezapomněl přitom ani na sochaře Olbrama Zoubka, jehož díla dvorek lemují. „Je to jedno ze zajímavých městských zákoutí a je dobře, že má novou tvář,“ říká Václav Fiala.

Sportovní skvosty

Po Praze, Plzni a Českých Budějovicích i Klatovy. Tak by se dala popsat šňůra putovní výstavy Sport Foto 2010. Do Klatov zavítala už druhý rok po sobě. Zatímco poprvé mohli díla sportovních fotografů obdivovat návštěvníci výstavy v klatovském kině, vloni se výstava nastěhovala do atria zdejšího kulturního domu. Organizátoři tentokrát vybrali snímky čtyř fotografů mladší generace. „Měla úspěch, proto bychom rádi na ni navázali i příští rok,“ slibuje za organizátory výstavy v klatovských podmínkách Václav Červený. V pohybu. Tak se jmenuje výstava, kterou na konci listopadu věnovala Galerie Klatovy/ Klenová Jiřímu Novákovi. V dobách normalizace patřil k zapovězeným autorům, a tak jeho první veřejná výstava v klatovských podmínkách spatřila světlo světa až nyní. Autor děl se ale výstavy nedožil. Vloni zemřel.

„Jeho práce tvořené z kovů a různých plastových materiálů bezesporu patří k vrcholu českého sochařství druhé poloviny dvacátého století,“ říká kurátorka výstavy Daniela Kramerová. A současně s výstavou vyšla i monografie Novákova díla. Kromě koncertu České filharmonie se Klatované loni dočkali ještě jedné kulturní premiéry. Mladý plzeňský skladatel Pavel Samiec představil v místním kostele oratorium Dies Sanctificatus. Samiec je hudebním odborníkům známý například svou skladbou Našeptávač – fantazie pro housle a akordeon, se kterou v roce 2009 získal čestné uznání ve skladatelské soutěži Generace 09. Společně s ním vystoupilo také Kolegium pro duchovní hudbu z Klatov a Smyčcový orchestr Katedry hudební kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity. „Jsem rád, že tuto premiéru měli možnost vyslechnout právě klatovští posluchači,“ tvrdí Vít Aschenbrenner. Ten celý orchestr řídil.