Zvonivý návrat domů

Do Ostravy se vrátí vzácný zvon. Nejstarší na Moravě, možná i v Česku.

Velký návrat domů čeká mimořádný zvon, který patří farnosti v Ostravě-Zábřehu. Bude jednou z nejvzácnějších součástí připravované výstavy o Janu Lucemburském, která začne 16. prosince v Ostravském muzeu.
Bezejmenný zvon, vážící přes sto kilogramů, přivezou do Ostravy z Arcidiecézního muzea v Olomouci, kde jej restaurovali. Až výstava 31. března příštího roku skončí, zvon se nejspíše vrátí do zábřežské farnosti.
„Jde o nejstarší zvon na Moravě a pravděpodobně i v celých Čechách,“ říká o významu památky Leoš Mlčák, historik a jeden z předních českých expertů na zvony. Vzácný kus pochází ze třináctého století a je na něm mimo jiné i dvouocasý lev. Podle historiků je to jedno z nejstarších dochovaných vyobrazení českého znaku. Památku před dvěma lety experti převezli do Olomouce, kde ji restaurovali. V Zábřehu visel zvon od 18. století. Podle ostravského historika Davida Majera patřil dříve nejspíše některému z moravských klášterů. Bez úhony přežil i obě světové války, kdy armády zabavovaly ostravské zvony ve velkém.

Melodie pro Ostravu

Kromě památného zvonu, který bude k vidění výstavě, má Ostravské muzeum také pod střechou o staletí mladší zvonkohru. Do věže staré radnice na Masarykově náměstí přibylo před pěti lety dvaadvacet nových zvonů. Největší z nich váží 234 kilogramů. Zvony nesou jména biskupů, starostů a primátorů města.
Od osmi od rána do devíti večer každou celou hodinu hrají na náměstí nejrůznější melodie. „Vybírali jsme výhradně takové, které se váží k Ostravě,“ vysvětluje ředitelka ostravského muzea Jiřína Kábrtová.