Jan Šindelář: Amazon a konšelé

Amazon

Amazon Zdroj: Kresba Milan Kounovsky

V posledních dnech jsme svědky mediálního honu na brněnskou radnici, která prozatím dala vale plánům Amazonu na stavbu velkoskladu. Je s podivem, že samosprávě je spíláno za to, že si spravuje své věci.

Pokud brněnští konšelé dospěli k závěru, že obří plechová stodola jejich voličům přinese více potíží než užitku, je to jen jejich zodpovědnost. Nářky a urážky z ministerstva průmyslu či Hradu jsou mimo mísu.

Amazon jistě řadě lidí pomůže, ale s hrozivou českou nezaměstnaností výrazně nezatočí. Otázkou rovněž je, zda další skladník je typem investora, kterému by se měla umetat cesta z nejvyšších míst.

Rozhodnutí Brněnských dává šanci ostatním městům a vesnicím, aby se o Amazon ucházely, pokud v jejich kalkulacích převažují klady.

České země jsou poseté málo využívanými průmyslovými zónami, řada z nich je přitom v severních regionech, které potřebují pomoc nejvíce. Jde jen o to, aby Amazon nabídky poctivě zvážil a nevyužil je pouze k nátlaku na Brno.

Jihočeské Madetě se dostalo rozsáhlé bezplatné reklamy. Z pásu totiž sjelo poslední pomazánkové máslo, kterýžto název zapověděla bruselská administrativa. Chrání tím všechny Evropany před šokem, který by jim mohla způsobit neblahá záměna pomazánkového másla za máslo. Podle nedůvěryhodných zdrojů chystají v Bruselu podobný osud vodě po holení, která se prý často plete s vodou a ve velkém konzumuje. V hledáčku komise prý je i pleťové mléko, neboť nesplňuje kritéria pro mléko.