Jana Havligerová: Prostě dobré zprávy

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Pokud vám titulek zápisníku něco silně připomíná, tak ANO, máte pravdu. Slůvko PROSTĚ nelze přehlédnout, vidíte je v MHD, nezbavíte se ho ani na pražských ulicích. Je to prostě jedna z nejvlezlejších záležitostí podzimní předvolební kampaně.

Bezpečnost v ulicích? Prostě na to dohlédneme. Transparentní veřejné zakázky? Prostě to ohlídáme. Více parkovišť? Prostě je vybudujeme. Korupce na magistrátu? Prostě ji vymýtíme. Všechny problémy lze prostě jednoduše vyřešit, jen k tomu hnutí ANO musíte dát mandát. A co ráj na zemi? Ten babišovci asi ještě zařídit nedovedou. Nebo na něj prostě zapomněli.

Na pražské šestce, konkrétně v místě, kde se Dejvice lámou v Bubeneč, se předvolební kampaň změnila v soutěž krásy. Místní se dohadují, zda je pohlednější maršál – osvoboditel Ivan Stěpanovič Koněv, anebo primátor Tomáš Hudeček. Pro ty, kteří ještě nezavítali na ulici Jugoslávských partyzánů: socha ruského vojevůdce patří k tamnímu koloritu, obří billboard s Hudečkem, postavený hned vedle ní je dočasný. Srovnání se těžko ubránit. Zatím vede Koněv. Je takový sošnější.

Lídr Hnutí pro Prahu Zbyněk Passer by v Praze zatrhl akce typu Cyklojízdy, běhy, závody či kampaně, jež uzavřou centrum. Jak říká, obyvatelé z toho nic nemají a místní podnikatelé jen ztrácejí kšefty. Zvlášť nemístná je prý cyklojízda, monstrakce na podporu lobby, jež zastupuje necelé procento dopravy v Praze. Ale proč složitě selektovat, nebylo by lepší postavit hradby? Vlastně ne. Udělování výjimek ze zákazu za úředně stanovenou taxu by mohl být pro městskou kasu příjemný příjem.