Adéla Čabanová: Po prázdninách o práci

zápisník, Adéla Čabanová

zápisník, Adéla Čabanová Zdroj: E15

Poslancům skončily prázdniny a začali znovu zlepšovat naše životy. Zákonodárci z výboru pro zdravotnictví hned absolvovali náročnou debatu o vzdělávání doktorů a o tom, jestli soukromým ambulantním lékařům nařídí pracovat čas od času v nemocnicích.

Jedni říkají, že to je v zájmu jejich erudice a zlepší to kvalitu péče, druzí, že to je obdoba nucených prací a zhorší to kvalitu péče. Atmosféra byla dusná, na jednání přišlo mnoho návštěvníků, které to zajímá. Předseda zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) situaci vyřešil tak, že jednání přerušil. Hlasovat se má v jiném termínu, na který jistě nedorazí tolik diváků.
Každý potřebuje na dobrou práci klid.

Do prvních tříd nastoupilo 115 tisíc žáků. Každého stého podle statistik nechá jeho učitelka nebo učitel na konci roku propadnout. Ano, v první třídě. To není vizitka těch dětí, ale školství.

Učitelům se zvedly platy. Kolega Šašek před pár dny zaprovokoval, že by učitelé měli více pracovat. Možná, někteří. Zcela jistě by se měla začít měřit a odměňovat kvalita. Je děsivé, jak moc se liší výkony dvou učitelů, oddělených jen zdí mezi dvěma třídami jedné školy. Jak může jeden v dětech soustavně zabíjet touhu po poznání a druhý je nadchnout a získat jejich pozornost. Není výjimkou, že ten první je placen lépe. Skvělí učitelé se na školách vyskytují. Na svém účtu ale vůbec nevidí, že si jejich práce vážíme.