Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Budou vyšší sazby?

ČNB

ČNB Zdroj: Profimedia.cz

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci
ČNB
3
Fotogalerie

Prázdniny se chýlí ke konci a s tím i čas dovolených. A platí to i pro centrální bankéře. Prozatím se tento týden pro média vyjádřili dva, viceguvernér M. Hampl a vrchní ředitel M. Mora.

Když jsme na počátku srpna zveřejnili svou makroekonomickou prognózu, která (nejenom) z pohledu očekávaného hospodářského růstu patřila mezi nejoptimističtější na trhu, předpokládali jsme, že ČNB letos zvýší sazby dvakrát – ve třetím a čtvrtém kvartále.

Srpnové zasedání naše očekávání naplnilo, bankovní rada poprvé po téměř deseti letech zvedla svou klíčovou úrokovou sazbu a odpoutala se od „technické“ nuly. Komentář guvernéra Rusnoka po tomto kroku byl ale holubičí, další brzké zvyšování sazeb nenaznačoval, a v podstatě ho pro roční horizont nepředpokládala ani prognóza z dílny ekonomů ČNB.

Poslední týdny ale přinesly silná růstová data, HDP rostl během druhého čtvrtletí nejrychleji v historii, svižně rostou mzdy a ani inflace za očekáváním samotné ČNB nezaostala.

A co je podstatné, česká koruna od té doby nijak zvláště neposílila. Oba zmínění centrální bankéři se tak vyslovili pro to, že si dokážou ještě letos představit další zvýšení úrokových sazeb, viceguvernér Hampl dokonce nevylučuje, že pro tento krok zvedne roku hned na příštím zasedání 23. září.

Naše prognóza tak stále žije a věříme, že ČNB letos ještě jednou sazby zvýší. V hlavním scénáři stále počítáme se závěrečným čtvrtletím roku. A pouze mírné posílení koruny v reakci na jestřábí komentáře z ČNB ukazuje, že kurz skutečně nebude pro zvýšení sazeb překážkou.

Autor je hlavním ekonomem KB