Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Motor ekonomiky zažehnut

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Profimedia.cz

Když jsme před čtvrt rokem publikovali makroekonomickou prognózu, doprovodili jsme ji titulkem „Jestřábi se vrací“. Po třech měsících můžeme konstatovat, že se skutečně vrátili, a to s nebývalou razancí.

Nejenom rychlé odbourání protipandemických opatření u nás i ve světě, ale i úzká hrdla v dodávkách materiálů pro výrobu a s tím spojené vyšší ceny vstupů s sebou přinesly i celou řadu inflačních symptomů. Naše centrální banka nezaváhala a již v červnu zavelela k odpoutání od extrémně nízkých úrokových sazeb nepříliš vzdálených od nuly.

Právě zveřejněnou letní makroekonomickou prognózu jsme tentokráte vydali pod názvem „Motor ekonomiky zažehnut“. Název jednoznačně evokuje stav, ve kterém se česká ekonomika v postcovidové době nachází. Rychlé oživení nastartované během druhého čtvrtletí bude pokračovat i ve zbytku roku a ještě před jeho koncem bude dosaženo předpandemického objemu produkce. Po loňské pandemické recesi, která vyústila v pokles reálného HDP o 5,8 procenta, si podle nás naše hospodářství letos připíše 4,2 procenta.

Inflace bude ke svému cíli směřovat značně neochotně, její zpomalující trend bude markantnější až v průběhu příštího roku. Pomoci ji zkrotit bude muset centrální banka, která bude podle nás sazby postupně, ale jistě zvyšovat. Do konce roku tak podle nás učiní ještě třikrát, nejbližší příležitost bude mít již příští týden. V tomto trendu bude pokračovat i příští rok. Na jeho konci předpokládáme, že úroková sazba ČNB bude výše než inflace.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub