Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: O sazbách rozhodnou další data

ČNB

ČNB Zdroj: Profimedia.cz

O tom, že centrální banka bude ve světle rostoucí ekonomiky a inflace živené silnou domácí poptávkou pokračovat v utahování měnové politiky, není pochyb. Stejně tak o tom, že to bude částečně prostřednictvím vyšších úrokových sazeb, částečně prostřednictvím měnového kurzu. Jsou to ale propojené nádoby. Zvýšení sazeb díky atraktivnímu zhodnocení láká investory a vede k tomu, že má česká měna tendenci posilovat.

Jednou z hlavních otázek je, zda ČNB ke zvýšení sazeb přijde ještě letos na zasedání těsně před Vánoci. Samotný guvernér vidí šanci padesát na padesát. Rozhodnou tedy data, která budou do té doby ještě zveřejněna.

Dosud publikované indikátory nahrávají našemu základnímu scénáři, že ČNB sazby zvedne až v únoru. Jak aktuální vývoj inflace, tak HDP je v naprostém souladu s prognózou ČNB, která už letos zvýšení sazeb nenaznačuje. Vývoj mezd dokonce za očekáváním ČNB zaostal. Dalším střípkem do mozaiky byla včerejší data říjnových maloobchodních tržeb. Ta významně zklamala. I když se podle nás jedná o dočasný výpadek, je to zvednutý varovný prst před dnešními čísly z průmyslového sektoru.

Očekávání jsou hodně vysoká, v průměru se počítá s dvouciferným meziročním růstem. Případné zklamání bude dalším argumentem zvyšovat sazby postupně tempem jednou za kvartál, ne rychleji. A nahrát by tomu měl i inflační vývoj. V pondělí bude zveřejněna inflace, kde očekáváme snížení meziročního růstu z říjnových 2,9 procenta na listopadových 2,6 procenta.

Situaci může změnit pouze kurz koruny. Pokud by měla tendenci spíše oslabovat, zvýšení sazeb je ještě letos reálné.

Autor je hlavním ekonomem KB