Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Lithium nefrčí, akcie jeho těžařů ale ano

Lithium

Lithium Zdroj: profimedia.cz

Těžba lithia v Chile.
Lithium
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
10
Fotogalerie

S investorskými sázkami na lithium to není jednoduché. Přestože se svět snaží tvářit elektrofilně až za hrob, na cenách důležité baterkové suroviny to prostě není vidět. Přesto se jedna specifická sázka na lithium vyplácí. Paradoxně na to domácí v českém Cínovci. 

Australská těžařská firma European Metal Holdings má letos za sebou zatím velmi úspěšný rok. I přes takřka tři roky klesající ceny lithia se akcionářům dceřiného projektu Geomet s ambicí těžit bateriový kov v cínoveckém nalezišti podařilo během první vlny pandemie získat nejdříve velkou půjčku od českého ČEZ a posléze mu i prodat těsnou majoritu. Story akcie od té doby připomíná severokorejský happening. Jako by snad ani byznys firmy nesázel právě na lithium, které je nejlevnější za poslední tři roky. 

Akcie je k nezastavení. Jen od počátku září podražila o více jak pětinu. Od březnových minim to tedy pro investory znamená zisk přes 150 procent. Kdyby ČEZ skrze své Severočeské doly koncem března investoval přímo do akcií australského těžaře a nikoli do Geometu, měl by jeho podíl nyní o sto milionů korun vyšší hodnotu. 

Že růstový příběh akcií australského těžaře nemusí být absolutní úlet, svědčí letošní burzovní vývoj akcií velkých jmen těžařů lithia, jako jsou Albemarle, FMC, nebo třeba Sociedad Quimica y Minera de Chile. Celé trio od okamžiku největší pandemické mizérie v březnu vydělalo od semdesáti po stovku procent, tedy zhruba dvojnásobek toho, co Wall Street. 

K opodstatnění rally lithiových akcií už chybí jediné, totiž samotný růst cen kovu. Ofuky proti čínskému lithiu, či sázky na energetický disrupt urychlený covidovou krizí mohou cenám pomoci, rozhodnou ale peněženky řidičů ochotné připlácet za elektroauta. První vlaštovky přitom už létají. Zatímco se tak třeba letos ve druhém čtvrtletí paralyzovaném pandemií prodal v Evropě oproti loňsku zhruba poloviční počet aut, elektromobilů se udalo o desítky procent více. 

Na své masové rozšíření čekají rovněž baterky skladující energii z obnovitelných zdrojů, ceny lithia si tak možná prostě jenom vybírají pauzu. Na cenovém vrcholu lithia v roce 2017 přitom stály akcie European Metal Holdings třikrát tolik...