Akcie, měny & názory Ondřeje Tollingera: Elon a jeho velké plány

Tesla představila nové modely

Tesla představila nové modely Zdroj: profimedia

Tesla představila nové modely
Tesla představila nové modely
Tesla představila nové modely
Elon Musk
5
Fotogalerie

Tesla v pátek představila očekávaný truck a Tesla Roadster. Elon Musk nezklamal a přidal ještě něco navíc: tahač Tesla Semi truck. Ten na jedno nabití ujede s maximálním zatížením až 800 kilometrů, což je více, než dokáže řidič urazit mezi přestávkami.

Z interiéru navíc zmizí tla- čítka, která nahradí dotykové obrazovky. Musk to označil za „nejsnažší ovládání“. Lepší bude také nabíjení: na 80 procent se Semi truck nabije za 30 minut. Jedním z benefitů je i čelní štít Tesla Glass, který údajně přežije i výbuch termonukleární bomby.

Náklady na provoz vozu mají být za nejhorších podmínek o pětinu nižší než u běžného nákladního auta. Dále už mohou jen klesat, a to i díky jízdě v konvojích, která může být levnější než přeprava po železnici. Pro kamiony se Musk nezapomněl zmínit o megachargerech. Nikterak je nespecifikoval, ale mělo by se jednat o síť stanic využívající solárních úložišť energií.

Velkým překvapením bylo představení nového modelu Tesla Roadster, jehož parametry stojí za to: zrychlení 0–96 km/h za 1,9 sekundy a dojezd okolo tisíce kilometrů. Elektromobil tak konečně bude moci ujet cestu do Chorvatska na jedno nabití.

Vysoká valuace akcií je tak akcionáři opět pozitivně oceněna, protože v úvodní reakci akcie Tesly posilovala. Teď je ale už potřeba opravdu rozjet produkci Modelu 3.

Autor je makléřem Patria Finance