Akcie, měny & názory Petra Bártka: Kdo vydělá na 5G?

Zdroj: Profimedia

V oblasti telekomunikací se podle představ Evropské komise chystá další digitální revoluce. Cílem je do roku 2025 dosáhnout takzvané Gigabitové společnosti. Všechna větší města a dopravní tepny by tak byly pokryty internetem s rychlostí až 1 Gbps a zbytek obyvatel by měl mít přístup k rychlosti alespoň 100 Mbps.

Pro představu, rychlostí 1 Gbps si stáhnete běžný film za asi 12 sekund. V Česku je nyní i přes téměř stoprocentní pokrytí signálem LTE dosahováno v průměru rychlostí pod 20 Mbps. Pro dosažení představ EK bude mimo jiné zapotřebí velké části optické přenosové sítě, zatímco dnes má optika podíl jen 21 procent.

Tím jsme výrazně pozadu za okolními zeměmi. Například Hrvatski Telekom má na optice 74 procent sítě, Orange Polska 60 procent a Magyar Telecom 47 procent. Jsou zde tak dvě otázky: Kdo to zaplatí a kdo na tom vydělá? Pokud bychom použili obvyklé modely, zaplatí to mobilní operátoři včetně na burze kotovaného O2 ČR. Respektive 5G síť by mohl z větší části postavit CETIN a dohodnout se na sdílení sítí s T-Mobilem a UPC/Vodafone. Tím by se zamezilo duplikacím a snížily celkové náklady. I tak ale bude pro operátory velmi těžké na takové investici vydělat jen běžným poskytováním kapacity.

Příkladem může být současné tažení politiků proti vysokým cenám mobilních dat, které začalo, sotva byly LTE sítě zainvestovány. Na rozvoji vysokorychlostního internetu vydělají pravděpodobně především poskytovatelé služeb pro různé smart systémy (městské, podnikové, zemědělské…), analýzu dat, cloudové služby či dopravní systémy. Tady se dostáváme spíše ke jménům jako Google, Apple, Microsoft. Tito obři jsou ve vývoji systémů příští generace hodně napřed a bude těžké jim konkurovat.

Naskýtá se tak otázka, zda by regulace neměla směřovat k tomu, aby se tito poskytovatelé služeb účastnili na zaplacení pro ně velmi důležité infrastruktury.

Autor je analytikem České spořitelny