Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Kritický moment

Cambridge Analytica

Cambridge Analytica Zdroj: Profimedia.cz

Pokud chcete získat přes dvě miliardy přátel, musíte si udělat i pár nepřátel, tak by se dal parafrázovat slogan k filmu Social Network o vzniku největší sociální sítě světa Facebook. Problém ovšem je, když se vašimi nepřáteli stanou úřady USA, Británie a Evropské unie, které si pozvaly zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga na kobereček. Facebook zároveň vyšetřuje americká obchodní komise kvůli tomu, zda neporušil dříve uzavřenou dohodu o ochraně dat, za což by mohl dostat skutečně tučnou pokutu.

Důvodem je skandál se zneužitím dat padesáti milionů uživatelů, která získala firma Cambridge Analytica, jež je použila ve volební kampani ve prospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa. Facebook se brání tím, že výzkumník Aleksandr Kogan, který data ukradl, firmě lhal, že data sbírá pro výzkumné účely. Místo toho je prodal Cambridge Analytice, za níž stojí miliardář a Trumpův podporovatel Robert Mercer.

Skandál ohledně nedostatečné ochrany dat byl nicméně na světě a ještě se rozhořel, protože reakce vedení sociální sítě byly, mírně řečeno, nešťastné. Hodnota Facebooku se kvůli tomu za minulý týden ztenčila o více než padesát miliard dolarů.

Ještě větší problém než úřady ale představuje výzva #deletefacebook ke smazání facebookového účtu. Přidávají se k ní i lidé, kteří poznali Facebook zblízka: třeba spoluzakladatel aplikace WhatsApp Brian Acton, který svůj podíl prodal právě Facebooku za tři miliardy dolarů. Přidal se i Elon Musk, který smazal účty svých firem SpaceX a Tesla.

Pokud Facebook kritický moment nezvládne, může se Zuckerberg za chvíli divit, jak rychle se počty „přátel“ dokážou v prostředí internetu zmenšit. A s tím pochopitelně i hodnota celé firmy. Vývoj ceny akcií FacebookuVývoj ceny akcií Facebooku|E15