Akcie, měny & názory: Vodík není žádné terno

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Michal Tomeš, E15

ilustrační obrázek.
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
4
Fotogalerie

Akcie společnosti Plug Power vyrábějící vodíkové palivové články a čerpací stanice na stejné palivo poskočily v pátek o více než patnáct procent na současných 2,44 dolaru za akcii.

Důvodem bylo uzavření dohody s největším americkým obchodníkem – společností Wal-Mart Stores. Té Plug Power dodá palivové články do vysokozdvižných vozíků, postaví pro ně také čerpací stanice. Generální ředitel společnosti Plug Power Andy Marsh si dohodu pochvaloval – prý ukazuje, že si společnost udržuje pozici vedoucího průmyslové inovátora.

Letos mu investoři uvěřili, ještě na počátku roku se akcie prodávaly přibližně za dolar. V případě pohledu na finanční výsledky této společnosti by ale moc důvodu k optimismu investor neměl mít.

V roce 2014 hodnota akcií dosahovala čtyř dolarů, dlouhodobí investoři tak stále sčítají ztráty. Značná závislost na jednom odběrateli se promítá také na tržbách společnosti – zatímco v roce 2015 dosahovaly přes sto milionů dolarů, tak v minulém roce byly „jen“ ve výši 85 milionů dolarů.

Analytici také upozorňují na velmi nízké marže, které má společnost u svých výrobků. Ač v roce 2016 vytvořila zisk pět milionů dolarů, tak v prvních čtvrtletích letošního roku je znovu ztrátová. Vodík jako palivo tak může v očích zelených investorů představovat budoucnost, čísla ale ukazují, že je velmi obtížné na něm vydělávat.