Analýza: Babišovo hnutí ANO stojí na rozcestí. Možná to ale neví

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický Zdroj: ctk

Lidé z hnutí ANO neumí hrát politické hry jako klasické strany, a tak prohrávají. To je jedno z tvrzení, jímž čelní představitelé vládní frakce odůvodňují ztrátu kontroly nad krajskými městy Ústím nad Labem a Českými Budějovicemi.

Josef Zikmund, primátor Ústí, byl odvolán vlastními lidmi. Andrej Babiš to obratem označil za puč a ústředí ANO tamní buňku okamžitě rozpustilo. Hlavu radnice v Českých Budějovicích Jiřího Svobodu potkalo totéž.

Situace ve městě je však poněkud odlišná – podle ústředí ANO se tam „zkušené opozici povedlo zmanipulovat některé zastupitele“, vládnoucí koalice se ale nerozpadla. Skutečně je to takový rozdíl a opravdu jsou to hry klasických stran, které ANO hrát neumí?

ANO mělo problémy už při sestavování kandidátek pro komunální volby. Mimo jiné proto, že jeho členy nespojuje žádný program ani politická vize, jen vymezení se vůči tradiční stranické politice. To může zabrat jako volební tahák, nikoli ale při řešení problémů měst a obcí. Ta povýtce vyžadují kompromisy, schopnost dohodnout se.

Komunální politika bez rukaviček

Na celostátní úrovni už se vedení ANO přesvědčilo, že stát nelze řídit jako firmu. Teď – ať už kolapsy omlouvá jakkoli – se o tomtéž přesvědčuje na komunální úrovni. Přičemž komunální politika se více než ta parlamentní hraje bez rukaviček. Ústí nad Labem je modelový příklad, v minulosti se o tom na vlastní kůži přesvědčily ODS i ČSSD.

Babišovo hnutí po komunálních volbách dostalo své lidi do čela řady měst a obcí, nejviditelnějším úspěchem bylo hladké dobytí Prahy, Brna a Ostravy. Přesto bylo už tehdy zřejmé, že faktické vládnutí na komunální úrovni tak hladké nebude. Otázkou bylo jen to, za jak dlouho a kde to začne drhnout.

Rozdíl už voliči nepoznají

Jak v Ústí, tak v Budějovicích je už delší dobu nestabilní politická scéna. Ani to ale není pro ANO omluva. Stejně jako snaha vysvětlovat kolaps nezkušeností či morálním selháním jednotlivců. Je zjevné, že ANO začíná mít stejné problémy, jakými si prošly klasické politické strany. A jeho vedení, přesněji předseda Babiš, se bude muset rozhodnout, zda hnutí v politickou stranu se vším všudy neproměnit.

V dalších řádných volbách už voliči nejspíš podstatný rozdíl mezi jeho hnutím a ostatními politickými stranami ani nepoznají.

Videodebata týdeníku Euro: Je Wagenknecht poslední obětí Andreje Babiše?