Ani letos si neodpočineme od voleb, čekají nás hned troje

Sčítání volebních lístků

Sčítání volebních lístků Zdroj: ctk

Dominantou letošního roku budou hned trojí volby – komunální, tedy do městských a obecních zastupitelství, do Evropského parlamentu a třetiny Senátu. Ačkoli se konají až v říjnu, očekávání předvolební kampaně ovlivní politickou scénu mnohem dřív.

Vzájemná rivalita stran bude intenzivnější než jindy a docela jistě ovlivní i sžívání nových koaličních partnerů jak ve vládě, tak v dolní komoře parlamentu. Zvlášť když napřesrok musí vyřešit značně ožehavou záležitost, a to jak naloží s daněmi. Minimálně se bude hrát o zavedení speciální firemní daně pro společnosti podnikající v bankovnictví či energetice.

V koaliční smlouvě stojí, že zavedení zvláštní taxy vládní strany zváží. Proti jakémukoli zvyšování daní z příjmů ať už firem nebo fyzických osob je ovšem ostře hnutí ANO. A před volbami se jeho politikům nebude příliš chtít ustupovat.

I když na podzim, kdy se mají volby konat, možná už budou mít jiné starosti. Pomalu budou muset prokazovat, jak se dá při správě státu šetřit. Právě namísto zvyšování odvodů. Vládní dialog se přitom bude odehrávat za přísného dohledu opozice, i jí půjde ve volbách o mnoho.

Nelehký úděl opozice

ODS, která absolutně propadla v parlamentních volbách, bude mít co dělat, aby udržela starosty v obcích. Už teď mnozí z nich dávají najevo, že do komunálních voleb by mnohem raději šli jako nezávislí.

Primátorská křesla by pak občanští demokraté měli uhájit v Plzni, Jihlavě a Olomouci. Nový šéf strany, kterého si občanští demokraté budou volit 18. ledna, rozhodně nebude mít záviděníhodnou pozici. Ať to bude Petr Fiala, který už kandidaturu na předsedu ohlásil, nebo Miroslava Němcová, která stále váhá.

TOP 09 sice v parlamentních volbách nedostala tak na frak jako ODS, ale i pro ni bude podzim klíčový. Přesněji řečeno pro pevnost spojenectví se Starosty. Suma sumárum, podzim buď stvrdí, anebo poopraví fakt, který byl nejcharakterističtějším rysem roku 2013: úpadek tradičních politických stran a mohutný nástup nových, ideologicky neukotvených subjektů.

Držet nervy na uzdě

Úvodním krokem rovnou do podzimu jsme ale kalendář postavili na hlavu. Takže zpět. Pevné nervy budou muset vládní politici prokázat hned na začátku ledna. Na Tři krále podepíší – snad opravdu bez zádrhelů – koaliční dohodu. A hned nato je nejspíš čeká střet s hlavou státu.

Miloš Zeman by nejprve měl učinit první krok, jmenovat šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. Už tento akt mu skýtá dobrou příležitost, jak politiky napínat. Docela jistě tak budeme svědky řady konzultací. Minimálně předsedové koaličních partají by se měli připravit na to, že se u prezidenta budou střídat jako svatí na orloji.

Co nás čeká v lednu
6. leden: Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíší koaliční smlouvu. Definitivně by měli stvrdit také personální složení nové vlády. Šéfa socialistů Bohuslava Sobotku by pak měl přijmout prezident republiky Miloš Zeman.
18. leden: ODS si bude volit nové vedení. Zatím jediným kandidátem na předsedu strany je exministr školství Petr Fiala.
30. leden: Bratislavský soud by měl rozhodovat, zda byl Andrej Babiš agentem komunistické StB.

Případné oddalování jmenování předsedy vlády přitom nemusí být poslední potíží, ty mohou nastat i kvůli navrženým ministrům. Sobotka komplikace minimálně tuší. „Tak já myslím, že víme, a nepochybně to ví i pan prezident, vědí to i ústavní odborníci, že zde existuje možnost kompetenční žaloby,“ uvedl v pondělním rozhovoru pro ČTK. Doufá ale, že k tomu nedojde a jmenování navržených kandidátů půjde i bez žaloby.

Definitivní jména rezortních šéfů by měla být koalicí stvrzena zároveň s podpisem dohody stran, tedy v pondělí 6. ledna. Také Zeman chce se Sobotkou o obsazení vlády jednat ještě do konce týdne.

Vládní úkoly

Na nově nastupující kabinet čeká mnoho zásadních věcí – pokud má splnit sliby dané voličům. Kabinet by měl například zvolit zcela nový systém výběrů manažerů klíčových firem s účastí státu.

Budoucí premiér by se chtěl s koaličními partnery dohodnout na vzniku vládního personálního výboru, který by projednával všechny nominace, skončit by tak měl „systém trafik“. Připomeňme – volná je třeba židle šéfa Lesů ČR.

Nová vláda ale bude muset řešit i záležitosti, jež odložil úřednický kabinet. K těm patří rozhodnutí o pronájmu gripenů či dostavbě elektrárny Temelín. A vážně bude muset nový kabinet minimálně začít diskutovat, zda prolomit, či neprolomit limity pro těžbu hnědého uhlí.