Apple prosperuje, ale čelí kritice kvůli továrnám

Apple

Apple Zdroj: reuters

Akcie americké společnosti Apple překonaly hranici pěti set dolarů a technologický gigant se stal nejhodnotnější firmou v USA, trumfl i ropný Exxon Mobil. Zároveň však sílí kritika Applu za pracovní podmínky především v čínských továrnách, kde se vyrábějí a montují jeho slavné iPhony a iPady. Těchto problémů si všiml nejen lokální americký deník The Sacramento Bee, ale i německý levicový list Die Tageszeitung.

The Sacramento Bee

Reputace v sázce

Velmi pozdě a pod rostoucím veřejným tlakem se Apple snaží zajistit, aby se s dělníky v jeho čínských dodavatelských továrnách zacházelo humánně. Technologický gigant bude ovšem muset naplnit řadu slibů, aby dokázal, že jde o víc než o PR cvičení.

Kontrolou projdou pracoviště, na nichž vzniká přes 90 procent všech iPhonů, iPadů a podobně, tvrdí Apple. Zároveň slíbil ukončit spolupráci s výrobci, kteří nevyhoví standardům. Pokud se to skutečně stane, zaslouží si firma aplaus. Někteří kritici ovšem zpochybňují nezávislost inspekční organizace FLA, protože tato washingtonská neziskovka je zčásti financována i firmami, jako je Apple. Současné problémy jsou evidentní. New York Times píší, že v továrnách na iPady zahynuli v roce 2010 při explozích čtyři lidé a dalších 77 bylo zraněno. V roce 2009 bylo zraněno 137 pracovníků, když byli nuceni používat nebezpečné chemikálie k čistění tabletových displejů. Jelikož řadu továren Applu využívají i další velké společnosti a jelikož je Apple tak ikonickou a výdělečnou firmou, vše, co udělá, stanoví laťku pro ostatní americké firmy, které mají v Číně svůj byznys. Značka Apple má nedostižnou celosvětovou reputaci. Podle toho, jak se vyrovná s tématem pracovních podmínek, si ji buď vylepší, nebo hodně pochroumá.

Apple vs. Samsung - spory pokračují:

Die Tageszeitung

Jablka, hrušky a PR

Náhoda? Současně se zprávami, že Apple by měl 7. března představit nový iPad 3, oznamuje IT koncern, že začnou přísné nezávislé kontroly na pracovištích v továrnách jeho dodavatelů. Fanoušci Applu se tak mohou těšit na nový tablet s čistým svědomím, má znít poselství. Navzdory vyhroceným patentovým sporům v Číně pak akcie Applu poprvé prorazily psychologický strop 500 dolarů. Ale realita je složitější. Ohlášení kontrol ukazuje, že ani nejvýdělečnější firmu na světě nemohou nechat chladnou protesty a sebevraždy v továrnách jejích partnerů a protesty organizací na ochranu práv zaměstnanců. Je tedy dobře, že koncern konečně reaguje. Bližší pohled ale ukazuje, že organizace FLA, která bude kontroly provádět, je financována stejnými firmami, které má kontrolovat. Považovat něco takového za nezávislé vyšetřování znamená zaměňovat jablka s hruškami.

Inspekce snad mohou zabránit největším nešvarům. Především jsou ale PR aktivitou Applu. Dokud budou zaměstnancům upírána základní práva, jako jsou právo na stávku a odborovou organizaci, budou existovat i skandální pracovní podmínky. Poslední krok Applu může pomoci otupit hrot rostoucí kritiky. Sami dělníci ale potřebují další podporu, aby mohli prosazovat svá práva.