Babiš v kauze Schillerová ukázal, že je připraven hodit přes palubu kohokoliv

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ne, hnutí ANO to nebude platit, to je problém paní Schillerové, ona se s tím musí vypořádat. Já jsem k tomu byl kritický, protože si myslím, že to přeháněla. Těmito slovy se expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš opřel do své bývalé ministryně financí Aleny Schillerové kvůli jejím propagačním fotografiím – a tím udělal definitivní tečku za celou kauzou.

Od profilu bývalé ministryně na sociální síti Instagram dal ruce pryč už i její šéf. Nejspíš všichni se shodneme, že politici by měli informovat své voliče o tom, co dělají. Za časů athénské demokracie se tyto informace šířily prostřednictvím vyvěšených ediktů nebo kamenných nápisů na triumfálních sloupech anebo projevů na agoře, což je řecký termín pro shromaždiště.

Na těchto náměstích se odehrával veřejný život a dnes tuto agoru postupně nahrazují sociální sítě, na kterých se opět lidé setkávají a vyměňují si názory. Neděje se tak tváří v tvář, což je na škodu. Na druhou stranu zase nedochází k fyzickým inzultacím.

A navíc samozřejmě shromaždiště, kde by se mohli setkat všichni občané státu, na rozdíl od athénských dob k dispozici nemáme.Každá z dnešních sociálních sítí má trochu jiné zaměření. Na Facebooku se hodně žvaní a je to síť příběhů, zatímco Twitter je doménou novinářů a pražské politické smetánky, která se tam předvádí, kdo dokáže vměstnat lepší vtip do 280 znaků. LinkedIn zase umožňuje přesné cílení a segmentaci uživatelů, neboť tam každý popravdě uvádí své zaměření a i zaměstnání, zatímco například na Instagramu si celá řada uživatelů podobné informace nechává pro sebe.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Kauza ministryně Schillerové, jíž se už čtrnáct dní zabývají všechna média, je všeobecně známá – politička si z rozpočtu svého úřadu platila fotografa a kameramana, kteří jí vytvářeli obsah na Instagram. Tato sociální síť je primárně vizuální, takže přes polovinu těchto příspěvků tvořily fotky ministryně s pávem, fotky ministryně laškovně rozhazující podzimní listí a podobně. Účet Aleny Schillerové tak působil jako jakási reportáž Alenky z říše divů, fotoalbum tety z Moravy, která se dostala do úžasného světa – zde páv, zde Andrej Babiš – a informuje své čtenářky a čtenáře o tom, jaké divy tam zažívá.

Protože tyto příspěvky nemají s chodem ministerstva nic společného, oprávněně se nyní zvedají hlasy požadující, aby náklady na jejich tvorbu zpětně zaplatila buď Schillerová sama, nebo její politická strana ANO. Je to logické – jedná se o její soukromý účet a ti, kdo ji sledují, jsou vlastně formou sociálního kapitálu, který politička později ve volbách může přetavit například v preferenční hlasy.

Když od ní Andrej Babiš nyní dává ruce pryč, tak je to nefér. Politické strany (i hnutí) dostávají od státu příspěvky mimo jiné i na propagaci svých politiků a zde Alenka odvedla dobrou práci – stala se jednou z nejpopulárnějších tváří hnutí. Expremiér jen potvrdil svoji pověst člověka, který je kdykoli připraven kohokoli hodit přes palubu.