Bez lidí, bez kapitálu, bez budoucnosti

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k zaplněným Lužnikám

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k zaplněným Lužnikám Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k zaplněným Lužnikám
Propad ruského rublu
3
Fotogalerie

Co si představíte pod pojmem ruská ekonomika? Obrovská země. Obrovské nerostné bohatství. A optimista by dodal obrovský potenciál. Pesimista naopak počítá, jak výrazně sankce sníží výkonnost ruské ekonomiky. Ruská ekonomika je přitom v kolapsu už dlouhé dekády a jediné, co se mění, je rychlost poklesu.

Podíl ruské ekonomiky přesahoval 10 procent světové ekonomiky, ale to bylo ještě v padesátých letech 20. století a od té doby vytrvale klesal. Před rozpoutáním války na Ukrajině se podíl pohyboval pode dvěma procenty. Tedy zhruba na úrovni Španělska nebo Itálie, které to ale zvládají s méně než polovinou obyvatel.

Po roce 1990 ruskou ekonomiku zasáhl velký pokles. Ostatně jako ostatní státy bývalého „sovětského impéria“. Rusko ale nebylo schopné provést reformy, transformovat ekonomiku a začít pracovat na prosperitě. Pokles ekonomiky se proto nezastavil a pokračoval až do pozdních devadesátých let. HDP na obyvatele poklesl ve srovnání s rokem 1990 téměř na polovinu. Před válkou na Ukrajině se pohyboval jen 20–25 procent nad úrovněmi z roku 1990. Pro srovnání, náš styl reforem a transformace z devadesátek, který je občas kritizován, umožnil, aby se ekonomika vrátila na úroveň roku 1990 už v roce 1996 (v Rusku o deset let později). A česká ekonomika je aktuálně vyšší o více než 60 procent, než byla v roce 1990.

Vladimir Vladimirovič Putin

Video placeholde
• Videohub

Ekonom Daron Acemoglu ve své knize „Proč státy selhávají“ ukazuje, že nerostné bohatství je prokletím pro prosperitu lidí v daném státě. Stát totiž získává peníze jejich těžbou a nemusí investovat do lidí, jejich znalostí, rozvoje jejich talentů a do rozvoje ekonomiky, aby získal peníze z rostoucí produktivity. Rusko tohle potvrzuje. Investice v Rusku se v roce 1990 propadly až o absurdních 80 procent. Neuvěřitelné je, že na polovině byly i v posledních letech. Když to nazveme chátráním ekonomiky, mám pocit, že to je strašně slabý popis ruské reality. Často ukazuji, že v ČR málo investujeme. Ale to říkám v situaci, kdy jsme investice oproti roku 1990 zdvojnásobili!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!