Bitcoin, zlato či Tesla? Ne všechno, co letí, je letadlo

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Pixels

Stalo se nešvarem označit cokoliv, co se nám nelíbí, za letadlo. V poslední době to lze slyšet ze všech stran. Tesla je letadlo, bitcoin je Ponziho schéma nebo pyramidová hra. Všechno jsou to slova, kte­rá označují to samé. V zásadě chtějí jenom sdělit, že je nevyhnutelné, že se cena musí zhroutit. Bohužel zaměňují příčinu za důsle­dek. Je totiž pravda, že všechno, co je leta­dlo, musí letět a nevyhnutelně i dopadnout zpátky na zem. Některé komentáře to však převrátí a podívají se na něco, co letí vzhů­ru či zrovna padá k zemi, a uváží, že je to letadlo.

Není pravda, že všechno, co lítá, je letadlo. Je to naopak. Všechna letadla lítají. A pak padají k zemi. Naposledy do debaty o letadlech přispěl sám Paul Krugman. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii a jeden z nejvlivnějších lidí pla­nety ve svém letitém sloupku v novinách va­roval před bitcoinem. Prý je to jasné Ponziho schéma, tedy letadlo. Jenže to, co tím chtěl říct, je vlastní investiční názor na to, jestli to spadne, nebo ne. Chtěl říct, že vidí něco, co letí, takže je to letadlo. Ale nezapomínejme, že tu zaměňuje příčinu za důsledek. Ono to láká a nelze se mu divit. Drtivá vět­šina vlastníků kryptoměn, ale i některých ak­cií, které nenesou žádné dividendy, se považuje za investory a jejich jediný cíl je koupit včas a prodat to někomu, kdo dostane černé­ho Petra. Všichni chtějí nakoupit s vidinou, že to od nich někdo koupí za vyšší cenu.

To je vnitřně rozporné, protože jednou nebude nikdo, kdo by to koupil a celé se to sype zpět dolů. Teorie to ale za pyramidu, Ponziho sché­ma či letadlo považovat nemůže. Letadlo totiž nutně vyplácí zisky starších účastníků z poplatků těch nových. Je to typicky spoje­no s multi­level marketingem, kde je potře­ba pod sebe vrstvit další a další účastníky s vkladem, jen aby se mohly zaplatit odměny lidem na vrcholu pyramidy. To je to, co dělal slavný Ponzi, to je to, proč se tomu celému říká pyramida.

Je potom akcie automobilky nebo první z kryptoměn letadlo? Rozhod­ně není. Je to bublina, jež musí prasknout, a spousta lidí přijde o peníze? To už je otázka názoru a investiční rozhodnutí. Označit něco za letadlo ale musí být podložené tím, z ja­kých vkladů jsou vypláceni lidé na vrcholu pyramidy. Zpět k tomu, jak funguje spekulace. Po­kud všichni doufají, že bude v budoucnosti někdo ochotný si za vyšší cenu danou věc koupit, určitě se někdo spálí. Ale neplatí to téměř u všeho? Pokud někdo dnes skupu­je investiční byty, tak doufá, že jejich cena poroste. Ale může pořád vydělat na nájmu.

Potom je otázka, kam zařadit zlato? Z jeho držení neplyne žádný výnos, takže je to čistá spekulace na budoucí cenu. Kdokoliv označí Teslu či bitcoin za letadlo, by tak musel uči­nit i v případě zlata. A libovolného umění. Nebo známek. Stejně to ale vypadá, že mezi obrazem či zlatem na jedné straně a akcií Tesly či bit­coinem je velký rozdíl. Na obraz se alespoň dá dívat a ze zlata se udělá zub. Jenže akcie se třeba může dostat k zajímavým dividen­dám a určitě jsou tu lidé, kteří jsou fascino­váni pohledem na zajímavou decentralizova­nou technologii. Možná i víc než pohledem na obraz.

Definicí letadla jsou vstupní poplatky, které platí odměny lidem výše v pyramidě. Pokud se to u vašeho letadla neděje, máte jen dvě východiska. Buď za letadlo musíte označit třeba i zlato a spoustu dalších věcí, nebo to jednoduše letadlo není. Kdo volí prv­ní možnost, je alespoň konzistentní. Pokud jste v druhé skupině, není prostě jednodušší vynechat letadlo a prostě říct, že očekáváte propad?

Autor je hlavní ekonom Platební instituce Roger