Daniel Novák: Barbora a stávka

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Vláda odsouhlasila vznik průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné a s ministrem financí Andrejem Babišem kvůli tomu vzniklo velké mrzení. Přestože původně také hlasoval pro. Prý netušil, že pozemky mají být vykoupené od firmy patřící Zdeňku Bakalovi. Těžko uvěřit, že by se ostřílenému byznysovému mazákovi mohlo stát, že by nevěděl nic o konečných vlastnících nějakých firem, přestože můžou být schovaní za různé právní či zahraniční struktury.

Možná už toho ale má moc, takže začíná nestíhat. Nebo to stihnul, ale důvody pro vystartování proti snadnému terči, jaký se z Bakaly stal, vyvstaly později. Třeba ale jen začíná krajská předvolební kampaň.

K tomu Bakalovi. Sdružení nájemníků a Sdružení nájemníků z bytů po OKD se do sebe pustila jak dva kohouti na jednom smetišti. Uskupení zastupující lidi z někdejších hornických bytů – za podpory miliardáře Pavola Krúpy útočícího na Bakalu – vyzvalo na protest vůči prodeji bytů britskému investorovi k vypovídání nájemních smluv. Sdružení nájemníků, které si kdysi s Bakalou docela rozumělo, svolalo tiskovou konferenci a označilo to za nesmysl.
Když se dva perou, třetí se směje.

Letušky a stevardi Českých aerolinií stávkovat nebudou. Soud jim to zakázal. To připomíná jeden válečný fór. Těsně po válce se potká Polák, Francouz a Čech. Polák: „U nás jsme osvobozovali vězně.“ Francouz: „U nás jsme vyhazovali do vzduchu vojenský vlaky.“ Čech: „To my nedělali. U nás to bylo zakázaný.“

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: