Daniel Novák: Blaník a Ořechovka

Za odstranění vily na pražské Ořechovce dostala firma Matragi Design, kterou spoluvlastní slavná módní návrhářka Blanka Matragi, od pražských památkářů pokutu 150.000 korun. Společnost se proti sankci odvolala, říká, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy, se kterou již rozvázala spolupráci. Na snímku z 4. února je povolení k rekonstrukci rodinného domu vydaného Úřadem městské části Prahy 6.

Za odstranění vily na pražské Ořechovce dostala firma Matragi Design, kterou spoluvlastní slavná módní návrhářka Blanka Matragi, od pražských památkářů pokutu 150.000 korun. Společnost se proti sankci odvolala, říká, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy, se kterou již rozvázala spolupráci. Na snímku z 4. února je povolení k rekonstrukci rodinného domu vydaného Úřadem městské části Prahy 6. Zdroj: ctk

Asi jsme si je představovali trochu jinak. Ke všemu je nevede Václav, nýbrž Bohuslav a Andrej. Ale budiž. Jednou jsou to Blaničtí rytíři a mají svůj úkol.

Ten byl v našich dějinách taky trochu jiný, ovšem v těch se jeden nevyzná a teprve čas ukáže, kde se stala chyba. Kdo může s jistotou říci, že ohrožení výstavby dvou obřích skladů zámořského velkoprodejce není právě tím nejhorším dějinným okamžikem českých zemí? Pravda, pouze o české zájmy tu nejde.

Ukazuje to však jen na orientaci Blanických v globalizovaném kapitalismu. Takže vyjeli a jali se bít za zájmy internetového krále Bezose z Amazonu. Dobrovízským a brněnským panošům vysvětlili, oč běží.

Hartusili, přesvědčovali a byl by div, kdyby neuspěli. Amazonské království mezitím na vědomí dalo, že odborové organizace ve své tuzemské državě by jen nerado vidělo. Šiky nevolníků z armády nezaměstnaných se již dočkati nemohou.

Perný týden má za sebou i návrhářka Matragi. Předně exkluzivně jedná s ČSA o nových uniformách pro letušky. Oslava v jejím sídle na Ořechovce byla natolik bujará, až to jedna z jejích vil neustála. Návrhářka se za takovou divočárnu trošku stydí.

Nejdříve to proto hodila na padlý strom. Vzápětí se viníkem stala stavební firma. Nyní se však chce Matragi kát charitativní přehlídkou v Obecním domě. Jenže prezident tam zamítl zpoplatnění přístupu do své lóže. Tak snad něco kápne alespoň z uniforem. Na charitu a pro udobření bohů i do poloprázdného fondu na umoření státního dluhu.