Daniel Novák: Čmoud a břinkot

Otevření nového sídla ECB provázely protesty

Otevření nového sídla ECB provázely protesty Zdroj: ctk/ap

Dým ze zápalných lahví a břinkot z tříštících se bankovních výkladů se ve Frankfurtu při otvíračce nové centrály ECB na čas zase staly voňavou esencí kapitalismu. Přestože Vánoc zatím nevidět, začali navíc stávkovat zaměstnanci jednoho z německých skladů Amazonu, stejně jako pracovníci Lufthansy.

Když by si k tomu člověk přimyslel například stávku ve Wolfsburgu, mateřském regionu VW, tak by to pro našince odchovaného sociálním smírem vypadalo skoro na vyhlášení nové republiky rad. Jenže skutečnost je jinde.

Ostatně ani v sovětském Rusku/svazu tomu nebylo jinak. Přestože jsou tam v současnosti na sochy Lenina poměrně hákliví. Jinak by věděli, že jedním z prvních kroků bolševiků byl požadavek míru bez anexí a kontribucí. Kdeže je někdejší sovětská, natož současná ruská realita. Stejně jako realita pana Tsiprase, jenž by z německých reparací rád umáznul řeckou sekyru. Na mír bez anexí a kontribucí bude potřeba ze všech světových stran jiný sekáč. Který se nezakecá. Kurdské hrdinky a hrdinové z Kobane budou vědět.

Umístit postižené dítě do běžné školky či školy je bojovka, při níž se rodič často musí probojovat přes několik byrokratických úrovní, na nichž se ho pokaždé různé pomazané hlavy snaží přesvědčit, že integrace je blbost a segregace civilizační výdobytek. Jestliže po tomtéž volá i prezident, měl by se přestat do těchto dveří vlamovat. Pro hendikapované jsou stejně zhusta zavřené. V mnoha případech se jim na konci bojovky rozsvítí jen nápis Game Over.