Daniel Novák: Lečo v ohrožení

potraviny, rajčata

potraviny, rajčata

Lidé si vzali k srdci všudypřítomné mantry, že žití na dluh je špatné, přestali utrácet a začali šetřit. Sice není jasné na co, je však možné, že na horší časy.

Pomiňme nyní fakt, že řada lidí bez práce i pracujících přešla na úsporný program už dávno, protože jednoduše nemá utrácet co. Už teď je nezaměstnanost rekordní, o práci v mnoha regionech člověk nezavadí, reálné příjmy klesají, firmy se ke zvyšování mezd nemají. A při pohledu na ekonomické dění v širém zahraničí není vyloučeno, že hůř ještě bude.

Kromě toho, že takto šetrné domácnosti dělají vrásky na čele makroekonomům, se rozšiřují řady oborů, které si tento úsporný program také náležitě vychutnávají. Vedle tradičního maloobchodu se Damoklův meč snáší zase o něco níž i nad prodejci nemovitostí.

Stále prázdnější peněženky totiž můžou i podle centrální banky způsobit, že ceny bydlení naberou opět kurz dolů. Sotva se developerům a makléřům začalo spát lépe, vyvstává před nimi opět noční můra bezesných nocí a chladně orosených čel.

A do toho ještě ta lapálie s rajčaty! Rostlinolékařská inspekce objevila na Prostějovsku první hnízdo zákeřných housenek jihoamerického motýla, které patří k nejvýznamnějším škůdcům rajčat. Zatímco v padesátých letech pašovali mandelinky na tuzemská brambořiště imperialističtí agenti z amerického severu, jde nyní zcela jistě o akci levicových populistů z Ameriky Latinské. Zkažené lečo ještě může rozhodnout volby.

Chuť utrácet spotřebitelům stále chybí