Daniel Novák: Mazlíčci a kanónenfutr

Krematorium , ilustrační foto

Krematorium , ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Záměr postavit krematorium pro domácí mazlíčky budí v Praze na Zličíně nebývalé vášně. Přitom z přilehlého dětského hřiště by dítka měla krásný výhled na to, jak humánně se člověk může chovat ke čtyřnohým a opeřeným bližním, jejichž tělíčka nemusí končit jen v kafilerní masokostní moučce.

Zličínským estétům ale asi přesto trocha čmoudu z mazlíčkovského krematoria nevoní. Nebo že by jim vadilo pokrytectví takového podniku? Protože z jedné strany se člověk rozněžňuje nad tělíčkem zesnulého mazlíčka, aby si vzápětí štrejchnul pořádnou flaksu ze zvířete, jehož životní podmínky snesou srovnání s koncentrákem. Ostatně prasečák v Letech není náhodou. A když už jsme u něj.

Petici za zbourání tohoto koncentráku na místě koncentráku podepsalo něco málo přes 350 lidí. Zato krematorium pro zvířátka na Zličíně hnulo žlučí čtyřem tisícům spravedlivě rozhořčených občanů. Priority občanské společnosti jsou jasné.

Další velká realitka oznámila, že zaměstná nové makléře. Slovo „zaměstná“ však asi použila jen proto, aby hned na začátku zájemce nevystrašila. Studená sprcha přijde vzápětí. Práce jako OSVČ, poplatky za pronájem židle v kanceláři, úhrady všech školení a odevzdávání větší části provize chlebodárcům. Krize sice už není, ale kanónenfutru je stále dost.

Před budovou tiskáren OTK je kromě české ještě ruská, ukrajinská a unijní vlajka. Byznys to vidí jasně. Kvůli geopolitické hysterii ještě není třeba měnit prapory. Jakékoli strany.