Daniel Novák: Prezidenti a stávky

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Takovou koncentraci prezidentů a jejich zástupců by často mohli závidět i na Hradě. Na velké retailové konferenci se to jimi tento týden jen hemžilo. Prezident Hospodářské komory, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu, její viceprezidentský kolega ze Slovenska, viceprezident Potravinářské komory.

Když se vezme ještě v potaz prezident České lékařské komory, prezident Asociace realitních kanceláří, prezident Realitní komory či prezident České komory realitních kanceláří, tak už to vypadá na slušnou prezidentskou republiku, o níž možná hradní pán šilhaje na Východ potají sní. Nebo je to možná jen pouhá inflace prezidentů. Kdyby to s inflací klapalo v eurozóně jako v Česku s prezidenty, kapitálu by bylo hej.

Vždy, když odborářští bafuňáři vyhlásí bezzubou stávkovou pohotovost, dělá se z toho div ne povstání. To ovšem jen kvůli tomu, že jsme skutečným sociálním nepokojům dávno odvykli. A přitom se stačí podívat k polským sousedům, kteří mají kromě výroby technické soli a dalších dobrot v historickém popisu práce také ostré stávkování, vypalování stranických sekretariátů a pouliční boje s policií.

Naposledy tento týden to předvedli polští horníci. Odbory se od nepokojů distancovaly. Současná Solidarita už zapomněla, že sama vyrostla z militantních stávek a Molotovových koktejlů. Třeba se dočkáme také. Někteří manažeři pro to dělají první poslední. Jako když si například v prodělávající NWR schválí tučné prémie.