Daniel Novák: Ruská rota

zápisník, Daniel Novák

zápisník, Daniel Novák Zdroj: E15

Stávkující dělníci ve Francii stavějí barikády, bojují s policií a snaží se zadřít ozubená kola kapitalismu. Také v Česku řidiči veřejné autobusové dopravy chystají protestní akce kvůli nízkým platům. Intenzitu chtějí stupňovat. Nejdříve si připnou stužky. Když to nepomůže, oblečou si reflexní vesty. A klidně na neomezenou dobu.

Bývalý areál roty pohraniční stráže v Železné Rudě, jeden z největších v Plzeňském kraji, koupil ruský soukromý investor. Radnice nezná jeho plány. Možná se však připravuje na posunutí hranic federace na západ. Ostnaté dráty mezitím natáhneme sami.

Dokončení úseku dálnice v okolí Ružomberku na severu Slovenska se kvůli geologickým podmínkám opozdí o asi tři roky a změna projektu stavbu prodraží. Na jiném místě mohutný sesuv půdy u saské obce Schmilka nedaleko českých hranic zablokoval železniční spojení mezi Prahou a Drážďany. Jak známo, na přírodu se svými vynálezy nestačí ani Rákosníček.

Řídicí výbor Českých drah schválil převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty. Snad bude vědět, co si se stanicemi počít. Zatím má potíže uhlídat i dokumentaci k posouzení smysluplnosti vysokorychlostních tratí. SŽDC totiž studii poslala k ledu. Podklady si při nedávné razii odnesla policie.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: