Daniel Novák: Teige reloaded

Kdo by to byl řekl. Čtvrt století po konečném triumfu kapitalismu a demokracie začínají samotní byznysmeni oprašovat myšlenky starých levičáků. Řeč je o developerech. Začali pilně studovat nestora meziválečné avantgardy Karla Teigeho a jedno z jeho stěžejních děl Nejmenší byt.

Jak jinak si vysvětlit, že se na trhu objevil například byteček o celých jedenácti metrech čtverečních? Dalšímu stavebníkovi se zase podařilo 3+kk dostat na 44 čtverečních metrů.

Pravda, na cenách budou muset developeři ještě zapracovat. Teige i nejeden současný proletář by totiž nad hodnotou těchto klícek zaplakal. První o rozměrech slušné špajzky je k mání bez pár drobných za milion. Třípokoják narvaný do garsonky stojí 1,8 milionu. Rezervy mají stavebníci i v propojení těchto bytů na společnou komunální infrastrukturu typu kolektivních prádelen nebo jídelen. Právě to bylo pro Teigeho podmínkou, proč by se měl dělník spokojit s pouhou klíckou.

Ale jinak je to jistě krok vpřed. Aby se nakonec neukázalo, že ten starý fousáč Marx měl přece jen recht. Vždycky totiž říkal, že komunismus není budoucí chimérická společnost, ale současné hnutí rodící se uvnitř kapitalistické reality. Asi to ale nemyslel tak, že aktuální avantgarda povstane z realit.

Když už byla řeč o Teigem. Funkcionalismus dostává na frak rovněž v Ořechovce. Z bourání tamních vil se stává móda. Tón již loni udala módní návrhářka Blanka Matragi. Nyní se k zemi poroučel další dům. A povolení? Nejnovějším módním trendem je se jím nezatěžovat.