Daniel Novák: Tryskáč a insolvence

Tesco

Tesco Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Britský řetězec Tesco pronásleduje smůla. Sotva si mezinárodní vedení firmy pořídilo luxusní tryskáč, s nímž by se nestyděl letět ani český prezident, už se ho musí zbavovat. Přece jen létat přepychovým strojem v době, kdy v černé díře firemního účetnictví náhle zmizelo 263 milionů liber, by bylo jen pro otrlé povahy.

Účetní nesrovnalosti už vyšetřuje úřad, který ve Velké Británii řeší závažné případy podvodů. V USA firmu pro změnu žalují investoři. Českou část řetězce snad nic takového nečeká. Alespoň pokud s ním nevykope válečnou sekeru ministr financí, klíčový dodavatel všech tuzemských řetězců.

Ve srovnání se starostmi britské matky je totiž miliardová ztráta českého Teska banalitou. Ovšem jen do doby, dokud to matku s nákladnou dcerou bude bavit.

Potřebuješ se zbavit konkurence? Nebo ji rovnou převzít? A zaplatit maximálně pár korun poštovného, něco poplatků za ověřené podpisy a nějaké to palmáre? Vymysli si pohledávku, klidně s hodně pochybným příběhem, hoď to na papír, pohledávku pak rozděl, kousek předej kamarádíčkům, v sofistikovanějším případě zastoupeným stádem bílých koníků, podej insolvenční návrh a přes spřátelené insolvenční správce a soudce urvi, co můžeš.

Když se někdo z protivné strany ozve, zažaluj ji navíc za poškozování dobrého jména a ušlý zisk. Nezapomeň v tom vymáchat i šťouravé novináře. Výnosy vysoké, riziko bezvýznamné. Nesmysl? Ani zdaleka. Doporučuje devět z deseti insolvenčních mafiánů. Made in Czech Republic.