Daniel Novák: Zlevněno

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze Zdroj: David Vagaday/E15

Už čtvrt století uběhlo od otevření prvního supermarketu na našem území. Byl v Jihlavě. Lidé tehdy vzali útokem například jablka Jonagold. Asi byla v akci. Od té doby velkoplošných prodejen všeho druhu znatelně přibylo. Nyní se v Česku rozroste také IKEA, poutní místo nejen kvůli masovým kuličkám. Konina to není.

Řetězce oznamují první letní výprodeje se slevami o desítky procent. Vzápětí začnou brečet, jak je to strašné, že spotřebitele zajímají právě jen ty slevy a oni nevydělávají. Posílat tiskové zprávy o akcích a letáky je ale nikdo nenutí.

Vláda schválila peníze na stavbu sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Realitní mogul Radovan Vítek o udržení úřadu ve svých stávajících prostorách marně bojoval jako lev. V krátké době je to pro něj už druhá prohra. Neuspěl také v insolvenční přetahované o centrálu Svobodné Evropy na Hagiboru, i když zatím jen nepravomocně. Inu ani miliardáři nemají každý den posvícení.

Bosna a Hercegovina bude první evropskou zemí bez veřejnoprávní televize. Libertariánům by se to mohlo jevit jako nezadržitelný pokrok vedoucí ke světlým kapitalistickým zítřkům. Bosňáci ale jen chybovali v administrativě. Koncesionářské poplatky totiž vždy spojovali s úhradou účtů za telefon. Jenže zapomněli, že pevné linky už skoro nikdo nemá. Mezitím ovšem televize veřejné služby přišla na buben.