David Klimeš: Eurozáchranka si postojí na červené

V německém Karlsruhe se sice rozhodovalo o minulých bitvách dluhové krize eurozóny, ale s velkým vlivem na budoucnost eura. Nález ústavního soudu totiž obecně vymezil způsob, jak se mohou šikovat eura pro pomoc dalším předluženým státům klubu společné měny. Idealistický demokrat jásá, že soudci navrátili moc od exekutivy zpátky k poslancům.

Praktik se selským rozumem se ale musí škrábat na hlavě, jak větší slovo německých poslanců půjde dohromady se zamýšleným Evropským stabilizačním mechanismem (ESM).Stěžující si křesťanskosociální poslanec Peter Gauweiler stejně jako při protestu proti Lisabonské smlouvě prohrál, ale opět to není prohra stoprocentní. Sladce mu musela znít slova soudce, který stanovil, že konečné slovo musí být právě v rukou jeho a jeho kolegů ve Spolkovém sněmu a ten musí být při rozhodování „prost jakýchkoli cizích nařízení“.

V praxi bude Angela Merkelová muset přinést každou žádost o pomoc předluženému evropskému hříšníkovi do rozpočtového výboru a podstoupit nepříjemné grilování. Nejde sice o nejradikálnější překážku pro vládu – mluvilo se například o nutnosti schvalovat v Bundestagu každou tranši už probíhající pomoci –, ale i tak to zásadně zpomalí už tak loudavou reakci evropských lídrů na dluhovou krizi. Právě proto německý ministr financí Wolfgang Schäuble vytrvale varuje poslance, aby nechtěli více pravomocí při souhlasu s pomocí ze záchranného valu. Bezchybné demokratické rozvaze by sice bylo učiněno zadost, stejně tak ale choutkám spekulativních investorů sázejících na pád ohrožené krajiny.

Včerejší nález je v podstatě pohřbem pro ještě nenarozený ESM, který má od roku 2013 nahradit dosavadní provizorní záchranný fond. V březnu na summitu EU prezident Van Rompuy příliš brzy sliboval okamžité miliardové injekce s nejvyšším ratingem.

Nejenže nejvyšší rating pro ESM není vůbec jistou věcí. Zmíněná „okamžitost“ se navíc nejspíš zkomplikuje klikatou cestou přes rozpočtový výbor německého Spolkového sněmu. Totéž mohou navíc okopírovat kverulantští Slováci, Finové či Nizozemci. Evropský stabilizační mechanismus se tedy nejspíš v praxi nebude zas až tak lišit od současného záchranného fondu. Pořád zde bude příliš mnoho politických neznámých a zákoutí, v nichž se pomoc může při schvalovacím procesu na měsíce zadrhnout.

Němečtí ústavní soudci správně hájí německou ústavu a reprezentaci lidu poslanci. Zároveň tím ovšem konzervují současný evropský mechanismus nestability. ESM sice vznikne jako rychlá záchranná služba pro euro. Ale stejně nedojede dřív, než němečtí poslanci rozsvítí na semaforu zelenou.