David Klimeš: Takhle šetří pravice? To snad ne

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Přežili jsme vládní balíčky, batohy, škrty tupé i chytré. Nyní nastal pro změnu čas na „robustní opatření“. Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek se nám prostřednictvím této rétoriky snaží namluvit, že ať dělají, co dělají, bez zvyšování daně z přidané hodnoty a zmrazení důchodů to nakonec stejně nepůjde. Od ODS a TOP 09 by ovšem jeden čekal trochu menší nadšení pro zvyšování daní a zadušení spotřebitelského apetitu těch nejchudších.

Letos potřebuje Kalousek někde sehnat 23 miliard, příští rok zhruba dvojnásobek, o rok později asi čtyřnásobek. Ne že by na zvyšování DPH v propočtech nakonec nemohlo dojít. Ale rozhodně není nutné o překot uhánět k 20procentní sazbě, a to premiér zmínil dokonce i 21 procent.

Škoda že už se pozapomnělo na 41 návrhů NERV z loňského prosince. Vládní experti tu vykreslili i jiné alternativy. Připomínají, že zvýšená DPH rozhodně nebude zázračnou dojnicí, jež rozpočtu automaticky přinese desítky miliard navíc. Hned se totiž ozvou jednotlivé rezorty, jimž zvýšená daň krutě prodraží všechny nákupy. A to v situaci, kdy mají navrch ještě škrtat. Pravděpodobně se tak v eráru vytvoří další díra, kterou bude vláda muset řešit dalšími škrty.

Zmrazení růstu starobních důchodů se sice psáno perem Miroslava Zámečníka v návrhu NERV objevuje, ale jen na rok. Tříleté zmrazení důchodů zdejším seniorům prostě nikdo vysvětlit nedokáže. Navíc se tím opět bourá čerstvý zákonný vzoreček automatického zvyšování penzí o inflaci plus třetinu růstu reálných mezd. Než věnovat levici bohatý prostor pro vytvoření pestrého obrazu vládních asociálů, měl by kabinet raději vymyslet nějaké trvale udržitelné, čitelné a předvídatelné pravidlo – například navázat růst penzí na objem vybraného pojistného nebo pohyb ročního HDP, jak o tom mluvil ministr práce Drábek.

Z návrhů NERV pak Nečas a Kalousek ještě jako šidítko vybrali i něco „populárního“, něco, co ještě před pár dny bylo pro českou pravici tabu: druhé daňové pásmo pro bohaté. Je přitom jasné, že inkaso od bohatých žádnou velkou částku nepřinese, zato si lídři pravice notně znepřátelí vlastní voliče.

Z nápadů NERV se přitom dá uskutečnit mnoho jiných kroků. Daň z převodu nemovitostí může vzrůst a stát má hned po ruce šest miliard. Daň z pojistného či silniční daň – to vše Kalouskovi může přinést další peníze. Není samozřejmě možné tvrdit, že na DPH a důchody by dříve nebo později nedošlo. Došlo. Ale drsná „robustní opatření“ lze přijmout až ve chvíli, kdy vláda vyzkouší zalátat rozpočet všemi jinými použitelnými záplatami, zvlášť když jí je na stříbrném podnosu nabízí její vlastní ekonomická rada. Ale to se vládě zjevně nechce.