Bitcoin dorostl do teenagera, puberta bude bolestivá

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
2
Fotogalerie

Některé puberty bývají bolestivé, jiné klidné. Každý do ní dorostl či doroste jindy, ale typicky ji rámuje jeden termín, anglické slovo teenager. Takový teenager je člověk mezi 13 a 19 lety, tedy v tom nejdivočejším období. A do tohoto věku právě dorostl bitcoin.

Zítra to bude 13 let od první transakce v bitcoinové síti. Ta se odehrála hned devět dní od vytěžení prvního bloku a pouhé tři dny od zveřejnění protokolu, který si mohl kdokoliv stáhnout. Hal Finney, jeden z nejgeniálnějších lidí, kteří kdy kráčeli po planetě, dostal 12. ledna 2009 od tajemného tvůrce bitcoinu s pseudonymem Satoshi Nakamoto celých deset bitcoinů. Jen tak, aby si zkusil hrát. Bitcoin byl spuštěn a fungoval. Narodil se. Dnes už je v pubertě.

Běžný teenager během této doby hledá své místo ve světě a jeho blízcí mu napovídají, kde by to mohlo být. Chodí na kroužky, sportuje, zažívá první lásky a první velká zklamání.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Totéž se stane v následujících šesti letech teenagerovství i bitcoinu. Kam patří? Budou to peníze budoucnosti, nebo jen jedno z dalších podivných investičních aktiv? Předběhne ho v popularitě ethereum, které si vmasírovalo preparát do tváře, aby mu rychleji vyrostly vousy, nebo zůstane v partě nejoblíbenějším bitcoin, protože je prostě nejstarší? Je dobrý nápad posílat peníze po rychlé a levné bleskové síti Lightning Network, nebo si má bitcoin najít jinou zábavu? A co velké lásky? Opustí tým někdo z nejvěrnějších fanoušků, či si bitcoin zachová původní obsazení?

Tak nebo tak to bude zběsilá doba. Vše, co nám doteď přišlo divoké, si sedlo. ICO horečka vychladla, altcoiny až na velké výjimky zemřely a velké burzy nekrachují co chvíli. Bitcoin si ale získal obrovskou pozornost, kterou se nyní pokusí všichni kolem něj využít k jeho transformování do dospělosti.

Typickým pokusem bude „ozelenit“ bitcoin. Všechna ta elektřina, které bitcoin spotřebuje neuvěřitelné množství, je samozřejmě předvídatelným trnem v oku. A není to málo. Celá bitcoinová síť, která dokáže zaručit nezměnitelnost dat, tedy totální bezpečí hodnoty kohokoliv na světě, stojí podle některých zdrojů zhruba jako šest procent ceny všech klimatizací na světě. To rozhodně není málo a po zásluze se o tomto uhru, který vyrostl na tváři pubertálního bitcoinu, musí mluvit. Pravděpodobně to lépe nejde, ale i to může být výsledek rozumné debaty.

Jako správný teenager ale začne mít bitcoin problém s tím, že se tříští pozornost na jeho mladší sourozence. Někdo toho využije a zapojí se, jiného to v pubertě odvrátí pryč. Bitcoin může zahořknout, pokud nebude koukat na mladší, i když se po právu může cítit nejchytřejší a nejstarší. Jako jsme to ostatně všichni v pubertě zažili sami. Opravdu víme všechno nejlíp?

Je to nebezpečné období, kdy jsme všichni hledali všemožné zkratky. Mladí a nedočkaví chtějí mít vše hned, místo učení, tvrdé práce a dlouhodobých vztahů hledají krátkodobé povyražení. Výsledky musejí být vidět hned, jinak jsme selhali. To přesně se děje bitcoinu. Pokud nebude 100 tisíc dolarů za kus do konce roku…

Puberta bude bolet, o tom není pochyb. Třeba z ní bitcoin vystoupí lepší, než do ní vstoupil. Obvykle se to stává. Ale je to nebezpečné období, kdy bychom měli místo vzdáleného pozorování sestoupit více mezi lidi a naslouchat mu. Už to není malé dítě, začíná promlouvat do chodu světa. A ano, je to typický tvrdohlavý puberťák, nezkoušejte mu něco zakázat, o to víc to bude chtít.

Autor je hlavní ekonom společnosti Roger