Dušan Kütner: Čas kodexů a průzkumů

Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický

Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický Zdroj: Dusan Kutner, E15

Stejně jako zkrachovalé Věci veřejné se i vedení ANO Andreje Babiše hodlá bránit hrozbě přeběhlictví z vlastních řad k jiným politickým subjektům, a to ve formě pokuty ve výši měsíčního platu obsažené v etickém kodexu, informoval server Aktuálně.cz. Jen je nutno podotknout, že rozpadu Věcí veřejných nezabránila ani pokuta ve výši sedm milionů. Co je proti tomu jeden plat, že. Nebo že by byl měsíční plat poslance ANO nějakým záhadným způsobem vyšší než ten tabulkově státem stanovený?

Podle aktuálního průzkumu STEM jen čtyři procenta respondentů uvedla, že je k volbě některé ze stran přesvědčila volební kampaň. Přeloženo do ekonomické řeči čísel, desítky milionů korun vydaných na billboardy, rozhlasové a televizní spoty, inzeráty – snad i kvůli většinou banálním nicneříkajícím pravdám a frázím – jsou celkem penězi vyhozenými do vzduchu. Ale když to nemalé části kandidujících stran nakonec zaplatí stát a tedy občané, tak proč byste je nevyhodili, že.

Blíží se Vánoce a s nimi i tradiční příval vánočně laděných zpráv a průzkumů. Podle toho nejnovějšího, rovněž od STEM, si téměř každé jedenácté dítě od pěti let věku přeje čtečku či tablet. Konečně dobrá zpráva, která by se mohla vykládat tak, že již za necelých dvacet let bude český národ možná opět národem sečtělých vzdělaných intelektuálů, jak si Češi o sobě dokonce již i chvíli mysleli - dokud nezačala vysílat komerční televize Nova.