Dušan Kütner: Hlasujte pro Hašlera

Vyhlášení výsledků 50. ročníku ankety Český slavík. Druhé místo mezi skupinami získala kapela Ortel.

Vyhlášení výsledků 50. ročníku ankety Český slavík. Druhé místo mezi skupinami získala kapela Ortel. Zdroj: ctk

Prvotní zděšení z toho, že v Českém slavíkovi, anketě popularity a nově i extrémních politických názorů, získala stříbro kapela s xenofobními texty patřící k radikální pravici, zvolna přechází. Pravda, už loni byli čtvrtí, ale to tehdy nikomu nevadilo. Nebyli uprchlíci či co. Nastal proto čas se podívat na anketu i z dalšího nesmyslného pohledu. Tak například mezi zpěvačkami uspěla Gabriela Soukalová. Pravda, umístila se až na 96. místě, ale není přece zpěvačka, ale biatlonistka, že.

V žebříčku se umístily hned dvě Polákové – Bára a Barbora. Hlasy dostali i dva Pavlové Caltové (ten druhý ovšem se dvěma l) a skupiny Komunál a Komunální odpad. Šance, že jsou to opravdu dvě různé osoby a kapely, je celkem nulová.

Za pozornost stojí i neklesající počet nebožtíků, kterým chodí hlasy. To, že je dostali Iveta Bartošová a Petr Hapka, kteří tento svět opustili loni, lze ještě pochopit. Hlasy pro 24 let nefunkční skupinu Orlík, 21 let zesnulého Karla Kryla a 22 let zesnulou Evu Olmerovou (následované Matuškou, Mukem, oběma Nováky a Karly Zichem, Černochem a Hálou) však svědčí o tom, že nejmenovaný Mistr bude získávat slavíky léta letoucí bez ohledu na svou reálnou přítomnost.

Šanci by ale přece měly dostat i další hvězdy minulého století. Co takhle Ema Destinnová, Karel Hašler, R. A. Dvorský nebo Jiří Schelinger? Hlasujte i pro ně!