Dušan Kütner: Kdo si ještě nekopl do ČT?

Nový předseda SPOZ Jan Veleba s prezidentem Milošem Zemanem

Nový předseda SPOZ Jan Veleba s prezidentem Milošem Zemanem

Po jedenácti dnech se našel. A ke zklamání mnohých živý. Vladimir Putin se ukázal na veřejnosti ve velice dobré náladě a vtipkující o tom, že „bez dohadů, kde je, by byla nuda“.

Asi chtěl naznačit, že ani dění jako ruská anexe Krymu a zapojení Ruska do války na východě Ukrajiny jej už nedokáže vytrhnout z ubíjejícího života za kremelskou zdí a je potřeba najít si nový způsob zábavy. Možná ale jen chodil jako král Ječmínek v převleku mezi poddanými – pardon, voliči – aby zjistil, jak se jim vede. Akorát to tedy zřejmě nebyli voliči ruští, ale švýcarští.

Podle senátora Jana Veleby by měla ČT vysílat každičkou tiskovku nejen prezidenta Zemana, ale i jeho mluvčího, protože „co jiného?“ Senátor navíc tvrdí, že vedení ČT jde údajně na ruku TOP 09. Jinak řečeno propojení s jednou z parlamentních stran je špatné, jít na ruku prezidentu a podporovateli strany, za níž Veleba kandidoval, to je naprosto v pořádku.

Česká televize si ale podle Svobodného fóra Pavla Šafra znepřátelila mnohem větší kalibr. Vedení Agrofertu poslalo Radě ČT šestistránkovou stížnost na čtyři příspěvky Reportérů ČT o střetech zájmů majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše, které prý mají jediný cíl – očernit jej a celý Agrofert.

Vedení firmy proto žádá ČT o upuštění od podobných útoků a vyvození důsledků vůči autorům. Pokud rada uzná, že reportáže o střetech zájmů jsou za hranou seriózního zpravodajství, měla by být logicky potrestána i další média, která o tom píší. To jest skoro všechna.

Obhajoba České televize