Dušan Kütner: Na co jezdíš? Na rulandské!

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: ctk

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) navrhuje, aby (při)opilí cyklisté motající se po silničkách a vinařských stezkách na jižní Moravě mohli být postihováni, jen pokud se pod vlivem rulandského, svatovavřineckého či jiného alkoholu stanou účastníky dopravní nehody. Senátor s návrhem přichází dlouhé dva roky před volbami, v nichž bude obhajovat mandát.

Vysvětlit si jej lze tedy jen jediným způsobem – poté, co zhubl úctyhodných 28 kilogramů, znovu objevil krásy jízdy na kole. Na ovíněné cyklisty si policisté brousí zuby.

U pěších je ale opilost tolerována, ačkoli často může vyvolat více konfliktů než ne zcela rovná jízda po stezce mezi dvěma sklípky. Kdo se pravidelně prochází po Václaváku, ví o tom své. I proto – a obecně kvůli kriminalitě, špíně a davům turistů – podle průzkumu SC&C nenavštěvuje místo s pověstnou sochou sv. Václava pět Pražanů ze sta vůbec a sedmdesát procent méně než jednou týdně.

Polovina Pražanů jej pak navštíví jen proto, že jím musí projít ve snaze dostat se jinam. A zrovna na Václaváku – a nejen na něm – by se častější kontroly podnapilých vyřvávajících turistů i místních opravdu hodily.

Přidat by měly i silniční kontroly. Vždyť podle průzkumu LeasePlan MobilityMonitor 78 procent českých řidičů při jízdě telefonuje, tři čtvrtiny při řízení něco popíjí a 56 procent jí. A co hůře, jedno procento mužů se za volantem holí a pětina žen se při řízení líčí. Zda je tato činnost nebezpečnější než vypitá lahev vína či pár panáků, to už průzkum neuvádí.

Velikonoce jsou tu, pozor na opilé řidiče, ale i cyklisty a chodce