Dušan Kütner: Realitní šmejdi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta E15

Některé malé realitní kanceláře si nedají pokoj a zkoušejí to na klienty, jak se dá. Nechají například potenciálního zákazníka podepsat „neformální a naprosto nedůležité potvrzení o absolvované prohlídce bytu“. Z něj se ale posléze vyklube závazné prohlášení, že dotyčný zájemce nemůže byt koupit od nikoho jiného než od dané realitky, a to za cenu o několik desítek tisíc korun vyšší.

Je v tom stejná logika, jako kdyby člověk v jednom supermarketu podepsal prohlášení, že už nikdy nebude nakupovat v jiném, i když levnějším. Možná by se dokumentaristé po úspěchu snímku Šmejdi o nekalých praktikách organizátorů nákupních zájezdů s obědem zdarma mohli začít věnovat právě malým realitkám a jejich šmejdským praktikám. Každopádně rada zní – při prohlídce bytu nic nepodepisovat.

Uniformy pro letušky Českých aerolinií možná bude navrhovat módní návrhářka Blanka Matragi. Úplně volnou ruku při vytváření nových stejnokrojů ale tuzemská návrhářka mít nebude, neboť údajně bude potřeba dodržet dosavadní kompozici, která preferuje tmavě modrou barvu.

Jestliže módní hvězda k novým uniformám přistoupí stejně jako její firma k rekonstrukci památkově chráněné vily na Ořechovce, kterou oproti původnímu plánu oprav jednoduše zbourala a dostala za to od památkářů zatím nepravomocnou pokutu, možná budou letušky brázdit po palubách letadel v dlouhých zářivých zelenožlutých róbách hustě prošívaných korálky. A navrch s výrazným make-upem a flitry ve vlasech.

Pozor na triky realitních kanceláří

Pět triků, které používají neseriózní realitní kanceláře k získání nemovitostí